1,5 kg Orjacsont ez jó kis húsos
1 fej vöröshagyma
1 karalábé
1 kisebb db zeller, vagy ha nincs, zeller zöld én mindkettőt beleraktam
3 szál fehérrépa
5-6 szál sárgarépa
1 krumpli
3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1 tk házi étel ízesítő
10 szem szemes bors
só ízlés szerint
Finom Házi Orjaleves
Gyermekkori emlékek térnek vissza ,nem túlzás ha azt mondom ennek nincs párja .
Mivel finom házi Orja részét kaptam ,nem volt kérdés mi készül belőle. Guszta hús is volt rajta bőven
Nagyon szeretjük a gyönyörű, tartalmas nap sárga levest. Sok zöldséggel, sok tésztával. Igazán lélekmelegítő egy dolog.
A húsos csontot egy nagy szűrőbe teszem, és leöblítem megmosom. Egy 3-4 literes lábasban vizet melegítek. Amikor forr, a húsra locsolom. Közben a csontot forgatom, hogy mindenhol érje a víz ,tehát előre leforrázom ,mert akkor nem habzik annyira főzés során .
Majd meghámozzuk a répákat, a karalábét, a zellert, a krumplit.A hagymákat megpucoljuk . Én mindig pucolás után mosom meg a zöldséget, akkor nem leszek tőle oly sáros .
Egy arra alkalmas lábasba beteszem a csontot,felöntöm kb 2 liter vízzel picit főzöm egy kevéske sóval .Majd amikor még a képződött habot leszedtem akkor belerakom a zöldségeket sárgarépát ,fehérrépát hosszában vágva ,karalábét ,zeller gumót gerezdekre vágva ,hagymákat egyben hagyom és a krumplit is. Pótolom még a vízet ha kell annyi vízzel, hogy ellepje, bár úgyis felúsznak a tetejére...
A levest sózom, és 10 szem szemes borsot dobok bele .Belerakok minden zöld fűszert . Lefedem és nagy lángon újabb forrásig melegítem.
Ha forr, a legkisebb lángra teszem, és már csak félig fedem le.
Most jön két-három- óra várakozás. A leveshez idő kell. A jó leveshez még több idő kell.
Az orjalevest minimum 3 óra hosszat főzöm ,szinte csak melegítem. Igen, melegítem, mert olyan pici lángon főzöm, hogy éppen csak "gyöngyözzön" a leves. Ha zavaros lenne, idővel gyönyörű nap sárga színe lesz, és az illata fenséges.
Minél tovább főzzük, annál ízletesebb leves lesz.Ha már a csontról leválik a hús addigra minden megfőtt a levesben. Szép óvatosan tányérra szedem a zöldségeket és a finom Orja husit ,majd szűrön átszűröm a levet .Egy gyönyörű gyöngyöző leveskét kapok . Ha készen van, kifőzött cérnametélttel tálaljuk. Mellé az Orja húshoz kínálok Tormát és friss kenyeret .Jó étvágyat
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.