nagyon finom egy kis könnyü leves után. Kész az ebéd, nagyszerü!
50 dkg rétesliszt
Fél liter tej
3 kanál kristálycukor
2 kanál liszt
5 dkg friss élesztö
1 dcl olaj
egy kiskanál só
1 kanál köménymag
3 tojássárgája
Töltelék:
25 dkg margarin
egy pici só
3 tojássárgája
25 dkg vaj, vagy/és 40 dkg tepertö
5 dkg mák
2 dkg köménymag vagy darabos só, szezámmag
Nagyon fontos, hogy a helyiségben kellemes meleg legyen és ne legyen huzat a kelés szempontjából.
A hozzávalók is azonos hömérsékletüek kell legyenek. 50 dkg réteslisztet átszitálunk.
Fél liter tejet meglangyosítunk, majd elkeverünk benne 3 kanál kristálycukrot, 2 kanál lisztet és 5 dkg friss élesztöt szétmorzsolunk benne.
15 percig meleg helyen felfuttatjuk.
Egy nagy tálba, vagy kelesztötálba a felfuttatott élesztös tejet beleöntjük,majd hozzáadunk 1 dcl olajat, egy kiskanál sót, 1 kanál köménymagot, 3 tojássárgáját és fokozatosan a lisztet.
Ezt jól kidolgozzuk, inkább keményebb tésztává/közepes keménységüvé/.
Ezután langyos, meleg helyen a duplájára kelesztjük.Kb. 50 perc.
Lisztezett deszkára borítjuk és kb. 2 részre osztjuk, cipót formálunk belöle és 10 percig állni hagyjuk letakarva, hadd keljen.
Ezután nem túl vékonyra nyújtjuk és megkenjük a következö töltelékkel.
25 dkg margarint, egy pici sóval és 3 tojássárgájával kimixelünk / ez a mennyiség 2 tésztára elegendö, ha egyik vajas egyik tepertös, akkor csak a fele margarinból készítjük/.
Vagy tepertös tölteléket készítünk, ami annyit jelent, hogy 40 dkg tepertöt ledarálunk és jól megsózzuk.
A lapot megkenjük a vajas krémmel /ezt megszórhatjuk mákszemekkel is/és a hosszabbik oldalán feltekerjük jó szorosan.
A tetejét is bekenjük a vajas kenövel és megszórjuk köménymaggal vagy darabos sóval,szezámmaggal, de mákszemekkel is nagyon finom.
Egy-egy hosszú kígyó alakú feltekert tésztát kapunk, amelyet háromszögekbe, vagy szeletekbe vágunk és sütöpapírral bélelt tepsibe rakunk, nem túl közel egymáshoz, kb.12 drb fér egy tepsibe.
Elömelegített sütöben szép pirosra sütjük.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.