Hozzávalok:
-56 dkg liszt
-3 dl tej
-3 dkg élesztő
-5 tojássárgája
-8 dkg vaj
-8 dkg porcukor
-csipet só
-3 cl rum
sütéshez:sertészsír vagy olaj
A langyos tejet összekavarjuk a cukorral és 1 evőkanál liszttel, majd belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk és beleöntjük a tejet,rumot , cukrot, tojások sárgáját, és a csipet sót.
Jól megdagasztjuk, a végén pedig lassan adagolva, beledolgozzuk az vajat is.
Konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.
Mikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és kerek formával kiszaggatjuk, majd letakarva, 20 percig pihenni hagyjuk.
Ha megkelt,megfordítjuk a másik oldalára és letakarva kelesztjük még 20 percig.
Egy lábosban felforrósítjuk az zsírt, a fánkokat a felső felükkel tesszük bele és fedővel lefedjük.
Amikor aranysárgára pirultak, megfordítjuk és fedő nélkül sütjük tovább.
Konyhai papírtörlőre szedjük, és miután a fölösleges olajat felszívta, tálcára rakjuk és vanilíás porcukorral megszórva tálaljuk.
Tipp:(tortadiszítővel lehet megtölteni:nutella,lekvár,puding....)
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.