Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 11 péntek Leó, Szaniszló névnapja

Főoldal » Közepes » Etetett kovászos kenyér

felvitel dátuma: 2013-11-23 13:16:47       mai nézettség: 1       nézettség: 1285
részletes recept
Etetett kovászos kenyér
Hozzávalók 6 személyre:

60 dg kenyérliszt

1 púpos evőkanál sikér

evőkanál olaj

2 csapott teáskanál

25 dg etetett kovász  - itt találjátok Limaráét:  http://www.limarapeksege.hu/2010/04/kovasz.html

1,3  dg friss élesztő   /vagy egy csapott teáskanálnyi porélesztő/

2,5 - 3,5 dcl kézmeleg víz  / a liszttől függ/

Előkészületi idő: 90 perc

Sütési idő: 60 perc

Elkészítés:

A kovászt beletesszük a vízbe, kicsit elkeverjük és beöntjük a kenyérsütőbe. Belemorzsoljuk az egy deka friss élesztőt is. 

Majd a liszthez hozzáadjuk a sikért, a sót és összekeverjük, majd rászórjuk a kovászos vízre

A gépet beállítjuk a dagasztás-kelesztés programra és hagyjuk, hogy szépen kidolgozza a tésztánkat. Ha már összeállt a tészta, hozzáadjuk az olajat is és a másfél órás program alatt szépen megkel a tésztánk is.

A megkelt tésztát lisztezett felületen kicsit átgyúrjuk és megformázzuk. Én Limarától tanultamhttp://www.limarapeksege.hu/2010/06/vekni-formazasa.html

A római tál felső részét egy órára beáztattam a dagasztás alatt, majd az alját kibéleltem sütőpapírral és belehelyeztem a kenyeret. Letakartam konyharuhával és betettem a hideg sütőbe kelni - egy óra alatt szépen megkelt. Bevágtam háromszor a tetejét, hagytam még egy kicsit kelni, míg a vágások kicsit szétnyíltak. Lespricceltem hideg vízzel,  majd ráborítottam a római tál beáztatott felső részét, hideg sütőben indítottam a sütést. Beállítottam egy óra sülésre - ebből 50 percig fedővel, utána 10 percig fedő nélkül sütöttem 210 fokon. Utána rácson hagytam teljesen kihűlni. Szép formájú és bélzetű kenyérke sült ma is.

Szakács:


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

0/10 Vargová Szalayová Zuzana 2013 november 24

Gyönyörű lett Pannikám!!!

0/10 anna51 2013 november 24

Köszi szépen!

10/10 Hajnalka 2013 december 1

Nagyon szép a kenyered!Érdeklődnék hogy az etetett kovászhoz is kell élesztőt tenni?

0/10 anna51 2013 december 3

Hajnalka, megkel az élesztő nélkül is, ám dupla időt kell szánni a kelesztésre, ami a hőmérséklettől függ. Az élesztő kicsit gyorsítja a kelést, végképp nem érezni az ízén.

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*