Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 16 szerda Csongor névnapja

Főoldal » Eszterházy torta

felvitel dátuma: 2011-02-05 14:28:47       mai nézettség: 3       nézettség: 8051
részletes recept
Eszterházy torta
Hozzávalók 12 személyre:

Tészta:

  • Tészta:
  • 10 db tojásfehérje,
  • 30 dkg kristálycukor,
  • 33 dkg darált dió,
  • 2 dkg liszt,
  • fél kk. fahéj
  • Krém:
  • 5 db tojássárgája,
  • 12 dkg cukor,
  • 30 dkg vaj,
  • 5 dkg darált dió,
  • 0,5 dl konyak 0,5 dkg zselatinpor,
  • 0,5 dl hideg víz,
  • 2,5 dl tej,
  • 1 cs vaníliás cukor
  • Bevonat:
  • 30 dkg nyújtható fehér fondant,
  • kb. 5 dkg tortabevonó csokoládé
  • baracklekvár a tetejére,
  • darált dió az oldalára
Előkészületi idő: 60 perc

Sütési idő: 50 perc

Elkészítés:

A tésztához a 10 db tojásfehérjét habbá verjük és apránként hozzáadjuk a 30 dkg kristálycukrot. Fakanállal beleforgatjuk óvatosan a 33 dkg darált diót, a 2 dkg lisztet és a fél kiskanál fahéjat. Kapcsos tortaforma aljára sütőpapírra 5 lapot kenünk belőle és egyenként sütjük kb. 10-12 percig 200 fokos sütőben (nem légkeveréssel). A sütési idő sütőtől függően változhat, aranybarna színűre kell sütni. Rácson kihűtjük a lapokat. A krémhez a zselatinport a hideg vízben megduzzasztjuk. Az 5 db tojássárgáját kikeverjük a 12 dkg kristálycukorral, egyelőre félretesszük. A tejet felforraljuk a vaníliás cukorral, amikor forr, hozzáadjuk a cukros tojást, ezzel is felforraljuk sűrűn kevergetve, majd a duzzasztott zselatint is beletesszük, homogénre keverjük és megvárjuk, amíg kihűl. Közben a 30 dkg vajat 5 dkg darált dióval kikeverjük, a kihűlt masszával összedolgozzuk és apránként hozzáadjuk a 0,5 dl konyakot is. Ha fakanállal keverve nem lesz elég sima, lehet habverővel keverni egy fél percig, így sikerülni fog. A krémből kiveszünk annyit, ami kb. elég lesz a torta oldalának bekenésére. A többit négy részre osztjuk és megkenjük a lapokat egyenletesen vele, összeállítjuk a tortát. Az oldalát is bekenjük krémmel, a tetejére pedig forralt baracklekvárt kenünk vékony rétegben. A fondant mikróban langyosra melegítjük, és kinyújtjuk, kivágunk belőle a torta méretének megfelelő alakot és a torta tetejére tesszük. A csokit megolvasztjuk, papírból tölcsért formázunk és ebbe töltjük, majd kb. két cm távolságban húzva a csíkokat, berácsozzuk a torta tetejét. Az igazi Eszterházy torta fondant bevonatos, ezt sokan fehér csokival helyettesítik, mert az egyszerűbb és olcsóbb, valamint a krémet vanília pudinggal készítik, ami szintén nem az eredeti tortának megfelelő, és ezzel az igazi Eszterházy ízt veszik el a tortából. Ha valakinek sikerül nem nyújtható fondant szereznie, az bele tudja rajzolni a csokival az igazi mintát...sajnos a nyújtható fondant ezt nem teszi lehetővé, de az ízvilága a valódi Eszterházy tortáé lesz legalább. A torta oldalát befedjük darált dióval. Fantáziánkhoz mérten díszíthetjük a tortánkat tejszínhabbal, felezett dióval, cukorgyöngyökkel vagy csokiforgáccsal. Ha ez mind megvan, már csak az elismeréseket kell begyűjteni :)

Szakács: Hópihe


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

0/10 Liza 2011 február 21

Gyönyörű és biztos nagyon finom!

10/10 Altsach Éva 2011 február 22

Nagyon szép torta,de biztosan nehéz el készíteni, mint pl: a fondant.

0/10 Hópihe 2011 február 22

Köszönöm szépen! A fondant én készen vettem rá, így azt pont nem volt nehéz elkészíteni :) Összességében viszont tényleg nem könnyű, de megéri.

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*