Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 22 kedd Csilla, Noémi névnapja

Főoldal » Eper lekvár (Csildi befőz )

felvitel dátuma: 2013-05-28 12:47:09       mai nézettség: 4       nézettség: 7164
részletes recept
Eper lekvár (Csildi befőz )
Hozzávalók 6 személyre:

 

·         kb. 10 db 3-3,5 dl-es csavaros tetejű üveghez:

·         4 kg  eper

·         kg-ként 30-50 dkg cukor (ízlés szerint)

·         2-3 nagy  citrom leve - ízlés szerint

Előkészületi idő: 60 perc


Főzési idő: 80 perc
Elkészítés:

Elkészítés:

Az epret vízben pár percig áztatom, hogy a földmaradványok leoldódjanak, majd váltott vízben - ameddig a víz tiszta nem marad - megmosom. A kis csutkáját eltávolítom, a cukorral összekeverem, közben két kézzel jól összenyomkodom. Belenyomom a citrom levét .Lefedve 1 éjszakára hűvös helyre teszem, hogy a cukor teljesen feloldódjon.

Másnap felforralom, amikor forr, kb. 1 liter levet fémszűrőbe lemerek róla, kicsit kinyomkodom, majd a sűrűjét visszaöntöm. 30 percig közepes hőfokon forralom, közben szükség szerint kevergetem. A Befőttes üvegeket szép tisztára mosom és  forró ecetes vízben átöblítem .Ez így fertőtlenít és ezért is nem teszek bele tartósító szert .Fontos hogy az üvegek forróak legyenek amikor .

Az így előkészített kis üvegekbe töltöm, a tetőt rácsavarom, 5 percre fejtetőre állítom, majd szárazdunsztba (gyermekeim régi mózeskosarát takaróval bélelve használom) teszem, és abban hagyom 24 órát dunsztolódni, mielőtt végleges helyére kerül.

Megjegyzés:

Felbontás után a hűtőben célszerű tárolni, mert tartósító nélkül normál hőmérsékleten hamarabb megromlik.

A megmaradt  levét üvegben a hűtőben tárolom, nagyon finom szörp van belőle, tartósító nélkül is több hétig eláll

Ha vastagabb aljzatú edényt használunk, és megfelelően kiválasztjuk a főzési hőfokot, nem kell folyamatosan kevergetni, nem kap oda könnyen.

Májusban érő első eperfajta hazánkban a Lambada fajta, melynek magas a cukortartalma, aromás íz jellemzi és közepes a savtartalma. Általában ebből a fajtából szoktam a lekvárt befőzni.

Szakács: Csildi


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

0/10 Dalianisz Hajdula 2013 május 28

A citromot mikor teszed bele mert nem találom.

0/10 Csibrák Ildikó ( Csildi ) 2013 május 28

Az első napon kerül bele a citrom leve is .

0/10 Csibrák Ildikó ( Csildi ) 2013 május 28

Az eper nagyon finom édes volt ,így 1,20kg cukor is bőven elég volt a 4kg eperhez.

9/10 Tóth Attila 2014 május 25

Jó recept, mi is illetve a hölgyek hasonlóan készítik.

0/10 Csibrák Ildikó ( Csildi ) 2014 május 25

Nagyon finom én mindig így készítem és a családom imádja.

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*