A citromot mikor teszed bele mert nem találom.
· kb. 10 db 3-3,5 dl-es csavaros tetejű üveghez:
· 4 kg eper
· kg-ként 30-50 dkg cukor (ízlés szerint)
· 2-3 nagy citrom leve - ízlés szerint
Elkészítés:
Az epret bő vízben pár percig áztatom, hogy a földmaradványok leoldódjanak, majd váltott vízben - ameddig a víz tiszta nem marad - megmosom. A kis csutkáját eltávolítom, a cukorral összekeverem, közben két kézzel jól összenyomkodom. Belenyomom a citrom levét .Lefedve 1 éjszakára hűvös helyre teszem, hogy a cukor teljesen feloldódjon.
Másnap felforralom, amikor forr, kb. 1 liter levet fémszűrőbe lemerek róla, kicsit kinyomkodom, majd a sűrűjét visszaöntöm. 30 percig közepes hőfokon forralom, közben szükség szerint kevergetem. A Befőttes üvegeket szép tisztára mosom és forró ecetes vízben átöblítem .Ez így fertőtlenít és ezért is nem teszek bele tartósító szert .Fontos hogy az üvegek forróak legyenek amikor .
Az így előkészített kis üvegekbe töltöm, a tetőt rácsavarom, 5 percre fejtetőre állítom, majd szárazdunsztba (gyermekeim régi mózeskosarát takaróval bélelve használom) teszem, és abban hagyom 24 órát dunsztolódni, mielőtt végleges helyére kerül.
Megjegyzés:
Felbontás után a hűtőben célszerű tárolni, mert tartósító nélkül normál hőmérsékleten hamarabb megromlik.
A megmaradt levét üvegben a hűtőben tárolom, nagyon finom szörp van belőle, tartósító nélkül is több hétig eláll.
Ha vastagabb aljzatú edényt használunk, és megfelelően kiválasztjuk a főzési hőfokot, nem kell folyamatosan kevergetni, nem kap oda könnyen.
Májusban érő első eperfajta hazánkban a Lambada fajta, melynek magas a cukortartalma, aromás íz jellemzi és közepes a savtartalma. Általában ebből a fajtából szoktam a lekvárt befőzni.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.