Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 8 kedd Dénes névnapja

Főoldal » Osztrák » Elzászi almatorta

felvitel dátuma: 2012-02-17 19:19:35       mai nézettség: 3       nézettség: 3271
részletes recept
Elzászi almatorta
Hozzávalók 4 személyre:

Tésztához

·         30 dkg liszt

·         20 dkg margarin

·         1 púpozott ek porcukor

·         1 zacskó vaniliás cukor

·         csipet

·         1 tojás sárgája

·         1 kk sütőpor

·         1 ek tejföl

·         tehetsz a tésztába, ha akarsz egy ½ citrom reszelt héját vagy csipet fahéjat vagy kevéske vaníliaaromát.

Krémhez

  • 250 g tejföl
  • 3 tojás
  • 1 csomag "vaníliás"pudingpor (400 ml tejjel és 7.5 dk cukorral sűrűre főzve)

A rakományhoz és szóráshoz

·         6-8 db alma

·         3 ek őrölt mandula, dió, vagy zsemlemorzsa

·         2 ek cukor

·         2 ek baracklekvár

Sütéshez

·         csatos tortaforma

·         sütőpapír

Előkészületi idő: 60 perc

Sütési idő: 60 perc

Elkészítés:

Elkészítése a tésztának: Minden hozzávaló hideg legyen. Egy késes aprítóba teszem az összes anyagot. Csak annyit keverek a géppel kis fordulaton, hogy a tészta összeálljon. Deszkára teszem, gyors mozdulattal gömbölyítem, 4 mm vastagra nyújtom (akár 2 fólia közt) nagyobb körré, mint a forma alja. (Ha nem megy, akkor a formába nyomkodd a tésztát) Ezt egy papírral bélelt kapcsos tortaformába teszem úgy, hogy az oldalára is feljöjjön a tésztából kb 3-4 cm. Villával megszurkálom, és fóliával letakarva mehet a hűtőbe 1-2 órára. Egész éjjelre is mehet a hűtőbe, de ekkor fóliába csomagolom a tésztagombócot. Hűtőből kivéve nyújtom formára.  Ha kézzel készíted a tésztát, akkor a lehető legkevesebbet érintsed!

Krém elkészítése: A tejfölt lecsepegtetem, hozzákeverem a tojásokat és a langyos pudinggal összekeverem.

A torta elkészítése: A hűtőből előveszem a tésztát. A formába szórom a 2 ek darált mandulát, majd rákenem a krémet a tésztára. Az almát, amit előzőleg lemostam, meghámoztam, kimagvaztam, elfeleztem, tetejét bevagdostam (nem vágom át) és citromszelet segítségével bekentem, ráteszem a krémre. Megszórom 2 ek cukor és fél kk fahéj keverékével. 180-200 C° -a előmelegített sütőben 40 -60 percig sütöm, de  20 perc sülés után 1 ek darált mandulával még megszórom és tovább sütöm. (A saját sütődhöz igazodj!) A krémen keresztül a tésztába tűpróba!!!! A sütőből kivéve megkenem a forró alma felszínét baracklekvárral. (Ha folyósabb, akkor csak úgy, ha szilárdabb, akkor vízzel higítva, picit felmelegítve, ecset segítségével.) Óvatosan eltávolítom a forma keretét és hagyom a sütit langyosra hűlni. Ilyenkor nagyon finom.

Szakács:


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

0/10 Marcsi64 2012 február 17

Szuper. Köszi a receptet.

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*