Szuper. Köszi a receptet.
Tésztához
· 30 dkg liszt
· 20 dkg margarin
· 1 púpozott ek porcukor
· 1 zacskó vaniliás cukor
· csipet só
· 1 tojás sárgája
· 1 kk sütőpor
· 1 ek tejföl
· tehetsz a tésztába, ha akarsz egy ½ citrom reszelt héját vagy csipet fahéjat vagy kevéske vaníliaaromát.
Krémhez
A rakományhoz és szóráshoz
· 6-8 db alma
· 3 ek őrölt mandula, dió, vagy zsemlemorzsa
· 2 ek cukor
· 2 ek baracklekvár
Sütéshez
· csatos tortaforma
· sütőpapír
Elkészítése a tésztának: Minden hozzávaló hideg legyen. Egy késes aprítóba teszem az összes anyagot. Csak annyit keverek a géppel kis fordulaton, hogy a tészta összeálljon. Deszkára teszem, gyors mozdulattal gömbölyítem, 4 mm vastagra nyújtom (akár 2 fólia közt) nagyobb körré, mint a forma alja. (Ha nem megy, akkor a formába nyomkodd a tésztát) Ezt egy papírral bélelt kapcsos tortaformába teszem úgy, hogy az oldalára is feljöjjön a tésztából kb 3-4 cm. Villával megszurkálom, és fóliával letakarva mehet a hűtőbe 1-2 órára. Egész éjjelre is mehet a hűtőbe, de ekkor fóliába csomagolom a tésztagombócot. Hűtőből kivéve nyújtom formára. Ha kézzel készíted a tésztát, akkor a lehető legkevesebbet érintsed!
Krém elkészítése: A tejfölt lecsepegtetem, hozzákeverem a tojásokat és a langyos pudinggal összekeverem.
A torta elkészítése: A hűtőből előveszem a tésztát. A formába szórom a 2 ek darált mandulát, majd rákenem a krémet a tésztára. Az almát, amit előzőleg lemostam, meghámoztam, kimagvaztam, elfeleztem, tetejét bevagdostam (nem vágom át) és citromszelet segítségével bekentem, ráteszem a krémre. Megszórom 2 ek cukor és fél kk fahéj keverékével. 180-200 C° -a előmelegített sütőben 40 -60 percig sütöm, de 20 perc sülés után 1 ek darált mandulával még megszórom és tovább sütöm. (A saját sütődhöz igazodj!) A krémen keresztül a tésztába tűpróba!!!! A sütőből kivéve megkenem a forró alma felszínét baracklekvárral. (Ha folyósabb, akkor csak úgy, ha szilárdabb, akkor vízzel higítva, picit felmelegítve, ecset segítségével.) Óvatosan eltávolítom a forma keretét és hagyom a sütit langyosra hűlni. Ilyenkor nagyon finom.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.