1 dl víz
10 dkg vaj
10 dkg liszt
1 csipet só
4 tojás
Krém
3 dl tejszín ( vagy 2 tasak tejszínhabpótló por)
Égetett tésztát készítünk. A vizet felforraljuk, beletesszük a vajat és a sót, amikor a vaj felolvadt hozzáadjuk a lisztet és addig kavarjuk, amíg elválik az edény falától. Még melegen belekavarunk egy tojást majd hagyjuk kihűlni. Ekkor egyenként hozzáadjuk a többi tojást, mindegyikkel addig kavarjuk, amíg teljesen felveszi a tojást. Az utolsó tojást felverjük és fokozatosan adjuk hozzá és csak annyit, hogy ne folyjon szét a massza (ez függ a tojás méretétől és a liszt minőségétől).
Csillagcsöves nyomózsákból sütőpapírra elnyújtott szív alakú, vagy egyik végén kissé elszélesedő ovális formát nyomunk ( 7-8 cm hosszú és 4 cm széles), egymástól megfelelő távolságra, mert megnőnek. Előmelegített sütőben kb 20 percig sütjük, az ajtót nem nyítogatjuk, amikor szép rózsaszínű lezárjuk a sütőt és még 5 percig bent hagyjuk a tésztát. Kb 12-14 db hattyú lett.
A maradék tésztából a legkisebb formával kérdőjeleket nyomunk a sütőpapírra, majd ezt is megsütjük. Ez lesz a fej. Vigyázzunk ez gyorsabban sül (10-15 perc).
Amíg sül a tészta elkészítjük a tejszínhabot és hűtőbe tesszük.
Amikor a tészta kihűlt éles késsel levágjuk a tetejét, majd hosszában középen, ollóval félbe vágjuk, ez lesz a két szárnya.
Nyomózsákkal a tejszínhabot a sütibe nyomjuk, beleállítjuk a fejet, majd ráhelyezzük a szárnyakat. Egy-egy csepp olvasztott csokival megrajzoljuk a szemet és a csőrt. Megszórhatjuk porcukorral.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.