....a forró víz tönkre teszi az élesztőt nem?
90 dkg finom liszt
10 dkg rétes liszt
1 ek só
2,5 dkg élesztő
5 dl forró víz
1 dl tej
2 ek étolaj
1 tk cukor.
A liszteket egy mély tálba öntjük, és közepébe mélyedést készítünk, ebbe tesszük a sót, cukrot, és a morzsolt élesztőt, langyos tejet, és 3 percig állni hagyjuk.
Ezután hozzáöntjük a forró vízet s a két evőkanál olajat is.
Majd sima tésztává dagasztjuk, és enyhén meglisztezzük a tetejét, duplájára kelesztjük, letakarva meleg helyen félóra alatt.
Ha megkelt lisztezett gyúródeszkán ketté vesszük és mind a két tésztát jól összegyúrjuk, cípót formálunk belőle.
Egy 39 x 30 cm -es tepsít sütőpapírral kibélelünk és ebbetesszük a két cípónkat, melynek tetejét két-három helyen bevágjuk, és hideg vízzel lekenjük.
Hideg sütőbe tesszük és 280-fokon 3-óra alatt készre sütjük, de közben kalácskenő segítségével meglocsoljul hideg vízzel.
Amikor megsült vászon konyharuhába csomagoljuk és ebben hagyjuk kihűlni.
Én elötte este sütöttem meg, így másnap szebben lehet szeletelni.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.