Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 22 kedd Csilla, Noémi névnapja

Főoldal » Könnyű » Édes _savanyú fokhagyma

felvitel dátuma: 2011-09-06 16:57:25       mai nézettség: 1       nézettség: 4091
részletes recept
Édes _savanyú fokhagyma
Hozzávalók 6 személyre:
  • 1 kg fokhagyma,
  • ecet,
  • ;

A tartósító léhez:

  • 1,5 dl fehérbor,
  • 1,5 dl enyhe ecet,
  • 1,5 dl víz,
  • 1 nagy babérlevél,
  • fél evőkanál ,
  • 1 ág kakukkfű,
  • 1 ág rozmaring,
  • 1 ág szurokfű (oreganó),
  • 2 evőkanál méz;
  • 1 csapott evőkanál zöldbors,
  • 1 csapott evőkanál piros egész bors;
  • olívaolaj.

 

A fűszerek Toldi Fűszer termékek

www.toldifuszer.hu

Előkészületi idő: 60 perc


Főzési idő: 10 perc
Elkészítés:

A fokhagymafejeket gerezdekre szedjük, meghámozzuk, és lobogva forró kicsit ecetes, kissé sós vízben kb. 3 percig forraljuk, ezután leszűrjük, hűlni hagyjuk, és kicsi üvegekbe töltjük.

(A fokhagyma az üveg háromnegyed részéig legyen csak töltve.)

Ezután elkészítjük a tartósító levet:

Ehhez másfél deci fehérbort, ugyancsak másfél deci enyhe ecetet és másfél deci vizet öntünk egy lábasba, beletesszük a babérlevelet, sót, kakukkfüvet, rozmaringot, oreganót és a mézet.

Összekeverjük, tűzre tesszük, felforraljuk, és a forró levet rászűrjük a fokhagymára.

Kétfajta borssal ízesítjük, az egyik a zöldbors, a másik a piros egész bors.

Végül annyi olívaolajjal zárjuk le, hogy egészen az üveg nyakáig érjen, ez az olajos záró réteg fogja tulajdonképpen tartósítani.

Ezek után lezárjuk és hűvös, száraz helyen négy hétig hagyjuk érlelődni. (A fokhagyma kezdetben kissé zöldes színű lesz, és ahogy érik, újra visszakapja eredeti színét, és ezután fogyasztható.)

Tipp:Fogyasztható savanyúságként sültek mellé, vagy fokhagymás ételekbe, mint babfőzelék, kelkáposzta, stb., ugyanúgy, mint a friss fokhagyma. Akár magában is bekapható egy-egy gerezd, vagy amennyi jól esik.

Javasolt Tupperware termékek:

  • Konyhai előkészítő kés
  • Mesterszakács Nyeles Főzőedény.
  • TW Szűrő
Szakács: Marcsi64


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

0/10 csillus 2012 január 5

Ilyet még nem készítettem,kipróbálom majd egy pár üveggel,nagyon jó ötlet,köszi!:)

0/10 Marcsi64 2012 január 5

Nagyon finom szerintem.

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*