A zsemlékhez:
50 dkg finom liszt /bl 80-as/
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
2 dl langyos víz
6 dkg kristály cukor
5 dkg vaj
csipet só
2 db tojás sárgája
A kenéshez:
1 db tojás
A húspogácsához:
80 dkg darált csirke vagy pulyka hús
2 fej vöröshagyma
őrölt fekete bors
só
szárnyas fűszerkeverék
étolaj
Zöldségek:
1 fej saláta /lolo,tölgyfasaláta,fejes saláta,jégsaláta/
4 db paradicsom
1 db kígyóuborka
4 fej lilahagyma
20 dkg csalamádé
Öntetnek:
mustár
ketchup
Előkészítés: A vöröshagymát apróra vágjuk. A paradicsomot, lilahagymát, uborkát karikákra vágjuk. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A vajat felolvasztjuk. A liszthez adjuk a felfuttatott élesztőt, vizet, tojások sárgáját, vajat, sót és a tésztát alaposan kidolgozzuk. Egy órát meleg helyen kelesztjük.
Elkészítés: A tésztát átgyúrjuk, lisztezett deszkán nyolc zsemlét formázunk és tepsire tesszük. Meleg helyen 30-40 percig kelesztjük. Felvert tojással lekenjük és sütőben közepes lángon megsütjük. A húspogácsákhoz a darált húst elkeverjük a fűszerekkel és a finomra vágott hagymával. Vizes kézzel négy gombócot formázunk, olajozott tálcán ellapítjuk és kevés olajon megsütjük. A zsemlét három részre vágjuk. Az alsó részre salátaleveleket teszünk, majd a húst és tetszőleges sorrendben a zöldségeket. Visszatesszük a középső zsemlekarikát, majd megismételjük a rétegezést. A rétegek közé tehetünk mustárt, ketchupot vagy külön adjuk hozzá a tálalásnál.
Aki nem akar a zsemlesütéssel bajlódni természetesen ugyan így lehet kész zsemléből is készíteni.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
A nyolc zsemléből négyet használtam fel.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.