Hozzávalók (1 kalácshoz)
A tésztához:
500gfinomliszt
40 g friss élesztő
350 ml langyos tej
3 evőkanál porcukor
1 mokkáskanál só
2 evőkanál étolaj
A töltelékhez:
8evőkanál darált dió
8 evőkanál porcukor
50 g olvasztott vaj
12 g vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja
A kenéshez:
1 db tojás sárgája
1. Kovászt készítek: Bögrében az élesztőt egy evőkanál porcukorral kikeverem és kb. egy merőkanál langyos tejet adok hozzá,meghintem lisztel.Konyharuhával letakarom a bögrét és várom,hogy felfusson az élesztő.
A lisztet és az élesztőt egy kicsit összedologozom,a vajat elmorzsolom a liszttel,majd hozzáadom a citromhéjat,van.cukrot, és a maradék tejet.Ha túl kemény maradna a tészta egy kis tejet adhatunk hozzá.Kelesztem,még a tészta a kétszeresére nem nő.
2.Ezután lisztezett asztalra tesszük a tésztát és kb 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Meglocsoljuk a tésztát az olvasztott vajjal, úgy, hogy mindenhol vajas legyen, rászórjuk a diós-porcukros keveréket, meghintjük a vaníliás cukorral és ráreszeljük a citromhéjat. Feltekerjük a tésztát.
3.Ezután koszorúba hajtjuk a kalácsunkat, a végeit egymásba dugva, összedolgozva, szép kerekre igazítjuk. Éles késsel bemetsszük a kalácsot, körbe - szimmetrikusan, majd a szeleteket félrefordítva, lapjára igazítjuk.
4.Akalácsot letakarva, 20 percig pihentetjük. Pihentetés után a kalácsot lekenjük tojássárgájával. Előmelegített sütőben, kb 200 C-on, sütőpapírral bélelt tepsiben, 35-40 perc alatt, készre, pirosra sütjük. Akkor tudjuk biztosan, hogy átsült a kalácsunk, ha a fogpiszkálót beleszúrva, nem ragad rá a tészta.
Jó étvágyat kívánok :)!
A töltelék mákkal is elkészíthető.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.