Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 12 szombat Gyula névnapja

Főoldal » Dióvirág

felvitel dátuma: 2011-07-24 20:26:58       mai nézettség: 1       nézettség: 2765
részletes recept
Dióvirág
Hozzávalók 1 személyre:

Hozzávalók (1 kalácshoz)

A tésztához:

500gfinomliszt   

40 g friss élesztő         

350 ml langyos tej

3 evőkanál porcukor      

1 mokkáskanál            

2 evőkanál étolaj

A töltelékhez:

8evőkanál darált dió

8 evőkanál porcukor      

50 g olvasztott vaj

 12 g vaníliás cukor         

1 db citrom reszelt héja

A kenéshez:

1 db tojás sárgája

Előkészületi idő: 150 perc

Sütési idő: 30 perc

Elkészítés:

1. Kovászt készítek: Bögrében az élesztőt egy evőkanál porcukorral kikeverem és kb. egy merőkanál langyos tejet adok hozzá,meghintem lisztel.Konyharuhával letakarom a bögrét és várom,hogy felfusson az élesztő.

A lisztet és az élesztőt egy kicsit összedologozom,a vajat elmorzsolom a liszttel,majd hozzáadom a citromhéjat,van.cukrot, és a maradék tejet.Ha túl kemény maradna a tészta egy kis tejet adhatunk hozzá.Kelesztem,még a tészta a kétszeresére nem nő.

2.Ezután lisztezett asztalra tesszük a tésztát és kb 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Meglocsoljuk a tésztát az olvasztott vajjal, úgy, hogy mindenhol vajas legyen, rászórjuk a diós-porcukros keveréket, meghintjük a vaníliás cukorral és ráreszeljük a citromhéjat. Feltekerjük a tésztát.

3.Ezután koszorúba hajtjuk a kalácsunkat, a végeit egymásba dugva, összedolgozva, szép kerekre igazítjuk. Éles késsel bemetsszük a kalácsot, körbe - szimmetrikusan, majd a szeleteket félrefordítva, lapjára igazítjuk.

4.Akalácsot letakarva, 20 percig pihentetjük. Pihentetés után a kalácsot lekenjük tojássárgájával. Előmelegített sütőben, kb 200 C-on, sütőpapírral bélelt tepsiben, 35-40 perc alatt, készre, pirosra sütjük. Akkor tudjuk biztosan, hogy átsült a kalácsunk, ha a fogpiszkálót beleszúrva, nem ragad rá a tészta.

 

Jó étvágyat kívánok :)!

 

A töltelék mákkal is elkészíthető.

Szakács: Réki


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*