1 dl langyos tej
2 dkg élesztő
60 dkg simaliszt
25 dkg vaj
2 tojás
5 dkg porcukor
pici só
1 dl tej
Töltelék:
diótöltelék
3 dl tej
15 dkg porcukor
30 dkg darált dió
10 dkg beáztatott mazsola
egy narancs reszelt héja
egy citrom reszelt héja
6 dkg kekszmorzsa vagy zsemlemorzsa
egy vaníliás cukor
egy-két kanál rum
máktöltelék
3 dl tej
15 dkg porcukor
30 dkg darált mák
10 dkg beáztatott mazsola
kevés reszelt alma, vagy sárgabaracklekvár
vaj a sütőlemez kikenéséhez
tojássárgája és fehérje a bejgli kikenéséhez
1 dcl langyos tejben felfuttatjuk a 2 dkg élsztöt.
A 60 dkg simalisztet egy tálban elmorzsoljuk 25 dkg vajjal, a közepébe mélyedést készítünk és beleteszünk 1 egész tojást és egy tojássárgáját, melyet kissé habosra keverünk.
Ezután a felfuttatott élesztöt, 5 dkg porcukrot, pici sót, és 1 dcl tejet adunk hozzá.
És jól összedolgozzuk.
Ha bejglit készítünk,akkor három cipót formázunk belöle /de ha pozsonyi kiflit, akkor 35 golyót formázunk belöle/ és a tálba visszarakva 2 órára hüvös helyre tesszük.
Közben elkészítjük a töltelékeket.
A diótöltelékhez a 3 dcl tejet 15 dkg porcukorral felforraljuk és ebbe belekeverjük a 30 dkg darált diót, a 10 dkg beáztatott mazsolát, egy narancs reszelt héját, egy citrom reszelt héját, majd a tüzröl levéve hozzáadunk 6 dkg kekszmorzsát vagy zsemlemorzsát és egy vaníliás cukrot.
Ha túl száraz akkor egy-két kanál rummal lazíthatjuk.
A máktöltelék ugyanígy készül, de ha lazítani kell, ne rumot tegyünk bele, hanem kevés reszelt almát, vagy sárgabaracklekvárt.
A tölteléket mindíg hidegen kenjük a tésztára. Ideális ha a töltelék és a tészta súlya nagyjából azonos.
Pihentetés után a cipókat kb.fél cm vastag téglalapokká sodorjuk és a tölteléket egyenletesen rákenjük,a széleken 1,5 cm t üresen hagyva, összetekerjük, széleit betürjük.
Kivajazott sütölemezre tesszük, tojássárgájával átkenjük és langyos helyen kelesztjük 40 -60 percet.
Miután megkelt, az oldalait hústüvel megszurkáljuk és tojásfehérjével lekenjük.
Elömelegített sütöben 170 C fokon kb.25 -30 percig sütjük.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.