Csodásak!
75dkg liszt
30 dkg vaj
3 dkg élesztő
1 csipet só
2,5 dl tej
1 egész tojás+ 1 sárgája
10 dkg cukor
Töltelék
30 dkg darát mák
15 dkg cukor
2 dl víz
1 citrom leve és héja
1 cs vanília por
diónyi vaj
1-2 ek barack lekvár
30 dkg darált dió
15 dkg cukor
2 dl tej +3 ek
1 cs vanília
2 ek barack lekvár
diónyi vaj
Az élesztőt 1 dl langyos tejben, 1 tk cukorral és egy csipet liszttel felfuttatjuk. A lisztet egy tálba tesszük, a vajjal elmorzsoljuk, a tejhez hozzáadjuk a cukrot, tojást és a sót, villával felverjük, a lisztre öntjük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet és összegyúrjuk. Ha szükséges egy kevés tejjel, vagy liszttel javítunk az állagán. 6 cipót formálunk (érdemes lemérni, hogy egyforma legyen). Fóliával letakarjuk és 3-4 órát hideg helyen tartjuk.
Töltelék: A vizet, illetve a tejet felforraljuk, feloldjuk benne a cukrot, A sziruppal leforrázzuk a mákot, a tejjel a diót, 1-2 percig kis lángon kavarjuk, ha langyosra hűlt hozzáadjuk a mákhoz a citrom levét a reszelt héját a vajat és a vaníliát.
Ugyanígy járunk el a dióval is. Hagyjuk kihűlni szoba hőmérsékletűre. A lekvárt csak felhasználás előtt tesszük bele és annyit amennyi szükséges, hogy jó kenhető állagot kapjunk, ugyanis hűléssel keményedik a töltelék.
Ha letelt a pihenési idő, 3 cipót beviszünk a hidegből és 3 mm vastagra kinyújtjuk, beletesszük egy szilikonos papírral bélelt tepsibe, rákenjük a máktöltelék felét, majd rátesszük a második lapot, a maradék tölteléket és ráhelyezzük a harmadik lapot. Megkenjük tojássárgával és langyos helyen kb 30-35 percet kelesztjük. Ugyanígy járunk el a másik három cipóval és a diós töltelékkel, csak ezt úgy időzítsük, hogy akkorra keljen meg, amikor a másik megsült. Mielőtt a sütőbe tennénk villával megszurkáljuk úgy hogy teljesen átszúrjuk a tésztát. Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük.
15 perc után mérsékeljük a lángot, a vége felé, ha szükséges sütőpapírral letakarjuk, hogy ne égjen meg a teteje.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.