A tésztához:
40 dkg liszt
fél csomag sutopor (6 g)
4 ek porcukor
4 tojássárgája
25 dkg margarin
fél citrom leve
A toltelékhez:
4 tojásfehérje
10-12 dkg porcukor
25 dkg darált dió
1 citrom reszelt héja és pár csepp leve
sárgabaracklekvár
Tetejére:
étcsokoládé, fehércsokoládé
2 ek étolaj
A lisztben elkeverem a sutoport és a porcukrot, majd elmorzsolom benne a margarint, és osszegyúrom a citrom levével és a tojássárgájákkal.
A kosárka formákat margarinnal kikenem. A tésztát kinyújtom kb. 5 mm vastagra, és amekkora a kosárka forma átméroje, olyan átméroju pogácsaszaggatóval (ennek híján pohárral) koroket szaggatok ki a tésztából, melyeket belenyomkodok a margarinnal kikent formába. Mindegyikbe teszek fél teáskanál sárgabaracklekvárt.
A toltelékhez a tojásfehérjéket felverem kemény habbá, amikor már majdnem fel van verve, akkor hozzáadom a porcukrot, mellyel még tovább verem a habot. Majd hozzákeverem fakanállal a darált diót, a reszelt citromhéjat és a pár csepp citromlevet.
A diós tolteléket ráhalmozom a kosárkában a lekvárra. A formákat tepsire sorakoztatom. Elomelegített sutoben 170 fokos holégkeveréses sutoben, alul-felul sutoben 190 fokon 10-12 percig sutom.
Amikor már megsult, pár percig hagyom hulni a tepsin, majd kiveszem a formából és egy fatáblán/fadeszkán hagyom kihulni. Vigyázat, belul a lekvár sokáig forró marad!
Ha kihultek, goz felett egy habustben felolvasztok étcsokoládét (lehet tejcsoki is, csak ne fehér legyen), amelyet 1 ek étolajjal elkeverve a kosárkákat a formába mártom. Hagyom kiszáradni, majd egy másik habustben felolvasztom a fehér csokit is 1 ek étolajjal elkeverve, rácsurgatom a csokis kosárkákra.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.