1 kg liszt
1/2 kg margarin
2 tojássárgája
15 dkg porcukor
2 dkg élesztő
1 dl tej
1 pohár tejföl
10 dkg baracklekvár
csipetnyi só
Töltelék:
1/2 kg dió ( darált )
1/4 kg porcukor
csipetnyi vanília
1 db citrom
1/2 dl rum
5 dkg mazsola
csipetnyi őrölt fahéj
1 dl tej
2 ek méz
A gyúrólapon összedogozzuk az összes alapanyagot, és cipó formára alakítjuk. (4 kis cipó legyen)
E folyamatot sütés előtt egy nappal készítjük el. ( letakarva langyos helyen tartsuk )
Másnap vékonyra nyújtjuk, és megkenjük baracklekvárral, majd egyenletesen elosztva rátesszük a tölteléket, és feltekerjük, szépen eligazitjuk a szélét és a végét.
A tetejét megkenjük felvert tojássárgávájal, majd beletesszük a tepsibe, és félórát pihenni hagyjuk.
Ismételten megkenjük tojássárgájával ( ettől szép márványos lesz, amikor megsül )
Előmelegített 190 C fokos légkeverős sütőben megsütjük.
Sütés befejezése előtt tűpróbát végzünk, hogy megsült e a tészta. (ha nem ragad a tűre, akkor jó)
Várjunk hogy kihűljön, és langyos vízben mártott késsel szép szeleteket vágunk. mindig annyit szeleteljünk, amennyit azonnal elfogyasztunk. ( így nem szárad ki )
Töltelék:
Két bejglirevaló tölteléket készítünk.
A dióhoz hozzákeverjük a porcukrot, vaníliát, egy citrom reszelt héját, rumban áztatott mazsolát, mézet, őrölt fahéjat.
Ezt a keveréket forró tejjel felfőzzük.
A töltelék ne legyen túl híg, de túl sűrű sem. ( könnyen kenhető legyen )
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.