Egy kb. 8 – 9 kg-os görögdinnye héja
3 liter víz
2 dl 10%-os ecet
Sziruphoz:
Annyi cukor, amennyi az átnyomott, megfőzött dinnye héja
1 kg cukorhoz 5 dl víz
Még tegyünk hozzá:
citrom héját és levét
narancs héját és levét
vaníliarúd kikapart belsejét vagy ennek hiányában a főzés végén vanília aromát
1 cs. Dr. Oetker Duzsemfix 3:1
A dinnye héjáról a zöld részt lepucoljuk, így megmarad a fehér rész, amin általában egy kis piros dinnye is marad. (ha nem akkor direkt hagyunk rajta). Ezt a megtisztított részt kockákra vágjuk, nem kell nagyra, olyan 1-1,5 cm –es bőven elég.
Beletesszük a felkockázott dinnyehéjat a 6 l-es Mestresakács Füles Főzőedénybe. Ráöntjük a vizet és az ecetet, és forrástól számítva 2- 2,5 órát főzzük fedő alatt, néha megkevergetve. Amikor puha, akkor leszűrjük és jól kinyomkodjuk. Erre a célra én a 2,5 literes Tálalómestert és egy Kerek tárolót hasznéltam. A szűrő részbe kisebb adagonként beletettem a dinnyehéjet és a Kerek Tárólóval kinyomkodtam. (akinek meg van a békebeli krumplinyomója azt is használhatja erre a célra). Lényeg, hogy az ecetes vizet kinyomjuk belőle. Ezt a vizet nyugodtan a lefolyóba önthetjük, mivel ecetes, még hasznát is vesszük í lefolyóban.
Közben, amíg préselgetjük a dinnyét, felfőzzük a cukorszirupot.
Amikor kész a szirup, beletesszük a dinnyehéj darabokat, hozzáadjuk a kikapart vaníliát, a citromok, narancsok lereszelt héját és kifacsart levét.
Így főzzük kb. 1 órát, amíg szép üvegesek lesznek a dinnyedarabkák. Ez idő alatt a hozzáadott finomságok átjárják a gyümölcsünket.
Mikor kész a főzés, félre vesszük a tűzhelyről kiccsit hagyjuk hűléni, és óvatosan belekeverjük a dzsemfixet. Visszatesszük a tűzhelyre és 5 percig zubogva forraljuk. Végül, ha vanília arománk van csak idehaza (nekem ez volt), akkor azt most a legvégén keverjük bele.
Csírátlanított, tiszta üvegekbe töltjük a forró dzsemünket, amit azonnal lezárunk és az üvegeket 5-10 percre fejreállítjuk.
Mivel dzsemfix-el dolgoztunk nem kell dunsztolni, de ha éppen akarod bebugyelálhatod plédbe, és ott hűtheted ki.
Megjegyzés:
A képeken látható mennyiség a következő képpen alakult
Tisztított dinnyehéj súlya:2 kg
Megfőzött, kinyomott dinnyehéj súlya:1,2 kg
Cukor:1,2 kg
Víz: 0,6 l
Citrom:2 db
Narancs:2 db
Vanília rúd:1,5 db kellett volna
Vanília aroma:½ kis üveg (19 ml)
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.