Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 22 kedd Csilla, Noémi névnapja

Főoldal » Dinnyehéj dulcsáca

felvitel dátuma: 2013-08-20 13:14:34       mai nézettség: 1       nézettség: 4248
részletes recept
Dinnyehéj dulcsáca
Hozzávalók 12 személyre:

Egy kb. 8 – 9 kg-os görögdinnye héja

3 liter víz

2 dl 10%-os ecet

Sziruphoz:

Annyi cukor, amennyi az átnyomott, megfőzött dinnye héja

1 kg cukorhoz 5 dl víz

Még tegyünk hozzá:

citrom héját és levét

narancs héját és levét

vaníliarúd kikapart belsejét vagy ennek hiányában a főzés végén vanília aromát

1 cs. Dr. Oetker Duzsemfix 3:1

Előkészületi idő: 40 perc


Főzési idő: 210 perc
Elkészítés:

A dinnye héjáról a zöld részt lepucoljuk, így megmarad a fehér rész, amin általában egy kis piros dinnye is marad. (ha nem akkor direkt hagyunk rajta). Ezt a megtisztított részt kockákra vágjuk, nem kell nagyra, olyan 1-1,5 cm –es bőven elég.

Beletesszük a felkockázott dinnyehéjat a 6 l-es Mestresakács Füles Főzőedénybe. Ráöntjük a vizet és az ecetet, és forrástól számítva 2- 2,5 órát főzzük fedő alatt, néha megkevergetve. Amikor puha, akkor leszűrjük és jól kinyomkodjuk. Erre a célra én a 2,5 literes Tálalómestert és egy Kerek tárolót hasznéltam. A szűrő részbe kisebb adagonként beletettem a dinnyehéjet és a Kerek Tárólóval kinyomkodtam. (akinek meg van a békebeli krumplinyomója azt is használhatja erre a célra). Lényeg, hogy az ecetes vizet kinyomjuk belőle. Ezt a vizet nyugodtan a lefolyóba önthetjük, mivel ecetes, még hasznát is vesszük í lefolyóban.

Közben, amíg préselgetjük a dinnyét, felfőzzük a cukorszirupot.

Amikor kész a szirup, beletesszük a dinnyehéj darabokat, hozzáadjuk a kikapart vaníliát, a citromok, narancsok lereszelt héját és kifacsart levét.

Így főzzük kb. 1 órát, amíg szép üvegesek lesznek a dinnyedarabkák. Ez idő alatt a hozzáadott finomságok átjárják a gyümölcsünket.

Mikor kész a főzés, félre vesszük a tűzhelyről kiccsit hagyjuk hűléni, és óvatosan belekeverjük a dzsemfixet. Visszatesszük a tűzhelyre és 5 percig zubogva forraljuk. Végül, ha vanília arománk van csak idehaza (nekem ez volt), akkor azt most a legvégén keverjük bele.

Csírátlanított, tiszta üvegekbe töltjük a forró dzsemünket, amit azonnal lezárunk és az üvegeket 5-10 percre fejreállítjuk.

Mivel dzsemfix-el dolgoztunk nem kell dunsztolni, de ha éppen akarod bebugyelálhatod plédbe, és ott hűtheted ki.

Megjegyzés:

A képeken látható mennyiség a következő képpen alakult

Tisztított dinnyehéj súlya:2 kg

Megfőzött, kinyomott dinnyehéj súlya:1,2 kg

Cukor:1,2 kg

Víz: 0,6 l

Citrom:2 db

Narancs:2 db

Vanília rúd:1,5 db kellett volna

Vanília aroma:½ kis üveg (19 ml)

Szakács: Marcsi64


Film link: http://marcsiboszorkanykonyhaja.blogspot.hu/

Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*