Hozzávalók:
2 bögre liszt /én sima lisztet használtam/
1 bögre natúr müzli alap /zabkorpával,len-árpa-búza-rozs-szezám-zabpehellyel/
2 teáskanál só
egy teáskanál cukor
1 mokkáskanál szárított élesztő
1.5 bögre víz
magvak tetszés szerint /napraforgó, len, szezám, tök/
/én 2,5 dl-es bögrét használtam/
Elkészítése:
A szárazanyagokat /liszt, müzli alap, magvak, só, élesztő, cukor/ egy tálban összekevertem, majd hozzáadtam a vizet és azzal is összekevertem. Nem gyúrható, lágy masszánk lesz!
Egy konyharuhával letakartam és az asztalon /konyhapulton/ hagytam állni 10-12 órát!
Ezt követően jól lisztezett deszkára borítottan és hajtottam rajta egyet jobbról balra, majd felülről lefelé és a tetejét is megszórtam liszttel. Ismét letakartam konyharuhával és fél órát pihentettem.
A sütőt bemelegítettem és betettem a sütőedényt, hogy felforrósodjon. Én cserépedényt használtam, melyet korábban már beáztattam.
A letakart tésztát egy sütőpapírra helyeztem és az edény formájára alakítottam, majd a papírral együtt a már forró edénybe helyeztem, megszórtam magokkal és a sütőben kb. 200°-on sütöttem 40 percig lefedve, majd 10-15 percig fedő nélkül sütöttem. Az alsó polcra egy lábasba vizet helyeztem.
A megsült kenyeret a sütőpapírral kiemeltem a tálból, egy sütőrácsra helyeztem és még forrón /ecsettel/, vízzel megkentem.
Kihűlés után szeleteltem. Egy kicsit tömör, de nagyon ízletes kenyér lett belőle!
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.