Hozzávalók:
Egy nagyobb sertés csülök kb 2,5 kg
1,5 kg burgonya
2 fej vöröshagyma
6-7 gerezd fokhagyma
2 tk só
1 tk bors
3 evők zsír
1 dl sör
Rakhatunk rá sülthús fűszert is ,de elhagyható
Elkészítés:
A csülköt kisebb darabokra vágom, hogy a tepsibe helyezzem én erre a jó öreg 25 éves kacsasütőmet használom . Ezután besózom, borsozom és 3 gerezd péppé nyomott fokhagymával bekenegetem. Állni hagyom félórát,hogy az ízeket átvegye.
Ezután beleteszem a tepsibe, bőrével lefelé, melléteszem a zsírt, öntök hozzá 1 dl vizet, lefedem, és a 180 fokos sütőbe teszem. Addig sütöm-párolom, míg puha nem lesz. Ez kb. 1,5-2 óra. (Ha nincs fedeles tepsi, alufóliával is lefedhető, ekkor néha rá kell nézni és esetleg kevés vizet önteni alá, ha szükséges.) Közben egyszer megfordítom a húsokat.
Míg sül, a krumplit meghámozom, hasábokra vágom. A vöröshagymákat felkarikázom. Ha már puha a csülök, de van még egy kis leve is, akkor alá teszem a krumplit, vöröshagymát, és teszek még néhány gerezd fokhagymát is közé ha kívánja picit besózom . Ismét ráteszem a fedőt és sütöm még fél órát .
Ezután a fedőt leveszem, hagyom elsülni a plusz levet a csülök bőrét sörrel meglocsolom, és még kb. 30 perc alatt pirosra pirítom. Közben egyszer-kétszer még megkenegetem a csülökbőrt.
Saját készítésű savanyúsággal tálalom.
a fűszer
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.