Gyönyörű!
Ezt a gyönyörű tortát nem én készítettem el, hanem anyósom az Ő anyukájától tanult recept alapján, amit most megosztanék Veletek. A piskótát már én sütöttem életem első tortája.
Amennyiben magas tortát szeretnénk, három rétegűt, akkor ennek a tészta adagnak a felét még meg kell külön sütni hozzá.
Krém: 15 dkg porcukor, 3 tojássárga, 1 egész tojás, 1/2 csomag vaníliáscukor, 1,5 dl tej, 1/2 dl feketekávé, 1 szelet étcsoki, vagy egy kistábla, később még 20 dkg Rama hozzákeverni
A tortaformánkat szépen kivajazni, kilisztezni, az aljára sütőpapírt vágunk. A sütőt előmelegítjük 175 fokra. A tortákat mindig az alsó rácson süssük, a piskótát pedig nem szabad kb. 15-20 percig kinyítni sütő ajtóját, mert összeesik. De valaki a legvégén szokta csak kinyítni, ha már kihült a torta, tutti nem esik össze.
Ahány tojást használunk fel, annyi cukor kell hozzá. 8 tojást szétválasztunk, a sárgájához hozzáadjuk a cukrot és habosra keverjük. A fehérjéből kemény habot verünk. A sárgájához apránként hozzáadjuk a habot körkörös mozdulatokkal egyenletesen elkeverve, majd apránként, kanalanként hozzáadjuk a darált diót és a lisztet. Óvatosan elkeverjük az egész tésztát és a már kikent tortaformába öntjük.
Előmelegített sütőben sütjük 175 fokon legalsó rácson kb. 30-35 perc. Mindenki maga tapasztalja meg, hogy megsült-e már, tűpróba, vagy ha elválik picit már a szélétől, vagy nem serceg benne a piskóta. Ha megsült hagyjuk kicsit kihűlni és utána szedjük le a csattos részét. Elvágjuk félbe, ha három réteget szeretnénk, még egy fél adag tésztát süssünk meghozzá.
Krém készítése: A 15 dkg porcukrot, 3 tojássárgát és 1 tojást, 1/2 cs. vaníliáscukrot, 1,5 dl tejet, 1/2 dl feketekávét, 1 szelet vagy kistábla étcsokit állandó kevergetés mellett, gőz felett sűrűre főzzük. Amikor kész, kihűlt, hozzáadjuk a 20 dkg Ramat kikeverve. Ezzel megtöltjük a tortalapokat és kívül is bekenjük a tortát, tetejét díszíthetjük bármivel. Az első képen ostyalap található, cukrászdában kapható, utasítás rajta, hogyan kell rátenni a tortánkra. A harmadik képnél az Ikrek közül az egyik kapott csokitortát ugyanezen recept alapján.
Gyönyörű!
Ugyes az anyosod.Amilyen szep biztos olyan finom is lehet.
A piskóta biztosan nem esik össze, ha + 1 evőkanál lisztet teszel hozzá. Így nyugodtan kiveheted a sütőből, nem fog összeesni! Ez biztos ! Próbáld ki!
Gyönyörű a torta!!!
A piskótát már én készítettem el, persze anyósomé nyilván szebb volt, nekem ez az első. Köszi a tippet.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.