1-2 szál fehérrépa
1/4 zeller gumó
1/2 karalábé
1 szem burgonya
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csomag petrezselyem zöldje
2-3 szál sárgarépa
Házi delikát
só
15-20 szem fekete bors egészben
1 kg Csirke aprólék
Elkészítése:
A levesbe való zöldségeket meg tisztítom,hosszanti irányba négyfelé vágom a fehér és a sárga répát,a burgonyát is meg tisztítom,de egyben hagyom, akárcsak a többi zöldség féleséget a tisztításukat követően,ezek után félre teszem
A csirke aprólékot,ami jelen esetben a combról levágott far hát része felső comb rész ,nyaka,és szárnya megtisztítom és hideg vízbe teszem,úgy 15-20 percre,kiáztatom. Egy akkora fazekat amennyi levest akarok készíteni előveszem és bele rakom az aprólékot,felengedem hideg vízzel,majd alágyújtok,sózom és fedő alatt megvárom amíg felforr .Amikor felforrt a leves akkor azonnal tedd a lángot takarékra és egy kisebb szűrővel folyamatosan szedd le a leves habját,mindig így mondta anyukám .
Ha nem habozod le a levest, és ne hagyd belefőni a habját,mert akkor zavaros lesz a levesed,ha viszont ügyesen leszeded a habját akkor egy gyönyörű szép aranylóan csillogó leves fog rád és a vendégeidre mosolyogni
Amikor befejezted a leves lehabozását,tegyél a levesbe fekete bors szemeket,sózd utána ha kell,és zöldségeld be,magyarán,tedd az összes zöldséget a levesbe bele,fedd le félig és hagyjad,hogy gyöngyözve tovább forrjon a takarék lángon kb.1-1 1/2 órán keresztül.
Ha a zöldségek jó puhák az azt jelenti, hogy elkészült a leves készen vagy a főzéssel,akkor húzd félre a levest, és hagyjad pihenni kb,1/2 órát,ez alatt szépen leülepszik a leves és megnyugszik ,óvatosan merd át egy leveses tálba.
De eközben is használj leves szűrőt,hogy a bors szemek fent akadjanak rajta,hiszen kinek hiányozna,hogy leves kanalazás közben, egy bors szemre harapjon.
Miután a levest többségét át merted a tálba,a zöldségek jönnek,óvatosan szed ki ezeket is tálba, és rakd szépen egymásmellé őket.
Egy villa segítségével szedd ki az aprólékot is egy tálba.
A maradék levest hagyd a fazékban,ne keverd össze a leveses tálban lévővel,majd csak akkor tedd meg ha már mindenki evett a folyékony aranyból
Tálaláskor mindenkinek a tányérjába ízlés szerinti levestésztát,ami lehet csiga,cérna,kis kocka,csipetke bármelyik ajánlom.
Jó étvágyat
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.