Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 11 péntek Leó, Szaniszló névnapja

Főoldal » Csíkos kalács

felvitel dátuma: 2015-08-02 16:23:03       mai nézettség: 1       nézettség: 1523
részletes recept
Csíkos kalács
Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg finomliszt

- 0,7 dl langyos tej (70 ml)
- 150 g natúr joghurt
- 1 tojás
- csipet
- 4 púpos evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)
- 5 dkg puha vaj
- 3 dkg friss élesztő
 
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1-2 evőkanál tej
 
A tetejére:
- 1 tojássárgája
Előkészületi idő: 35 perc

Sütési idő: 30 perc

Elkészítés:

 

A tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a maradék cukorral + sóval, majd a tojással, vajjal, joghurttal is. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és kellemes, lágy tésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük.
 Ha megkelt, ketté vesszük, az egyikbe beletesszük a 2 evőkanál kakaóport és az 1-2 evőkanál tejet, majd jól összegyúrjuk (annyi tejet adjunk hozzá, hogy megmaradjon a tészta lágysága és ruganyossága). Kettéválasztjuk a világos és a kakaós tésztát is. Mindegyiket kinyújtjuk hosszúkás téglalap alakúra. Az egyik kakaós tésztára ráhelyezzük a világos tésztát, majd a másik kakaós tésztára is ráhelyezzük a világos tésztát. Mind a kettőt felcsavarjuk külön-külön, így kapunk két rudat, melyet összefonunk.
Belehelyezzük egy kivajazott/lisztezett kalácsformába (lehet forma nélkül is sütni tepsiben). Kelni hagyjuk még kb. 10 percig. Majd a tetejét lekenjük a tojássárgájával.
Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.
Amikor megsült, letakarjuk 5 persze egy tiszta konyharuhával, majd kiborítjuk a formából egy fa táblára, és már langyosan szeletelhetjük is.
 
Szakács: Nagynékati


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*