A felfuttatáshoz
1 dl tej
2,5 dkg élesztő ,friss
1 kávéskanál cukor
A tésztához
80 dkg finom búzaliszt
3 dl víz
1 teáskanál só
5 dk vaj
1 db tojás
1 db tojás a tetejére
A langyos tejbe tesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és 10 perc alatt felfuttatjuk.
Tálba tesszük a lisztet, közepébe tesszük a felfuttatott élesztőt, a többi hozzávalót a vizet és jól összegyúrjuk, majd kidagasztjuk. Kiolajozott tálba tesszük.
Tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen 1 óra alatt a háromszorosára kelesztjük.Nálam ez az idő lerövidült a gyors kelesztőmmel.
Ha megkelt 12 egyenlő részre osztjuk. Egyesével a két szélét aláhajtjuk ezt megcsináljuk 3-4-szer majd a két kezünk közt gömböt formálunk. Ha kész konyharuhával letakarjuk, és 40 percig kelni hagyjuk.
40 perc elteltével belenyomjuk a mintát, nyugodtan nyomjuk le rendesen, mert sülés közben még emelkedni fog a zsömle, Evőkanál oldala pont megfelel de ne vágjuk el a tésztát azért. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket.Majd tojással lekenjük szépen ,szórhatunk rá szezámmagot is.
220 C fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.