Hozzávalók 2l-es kólásüveg megtöltéséhez:
Piskóta:
8db tojás
8 ek. liszt
5 ek. cukor/ eritrit stb./
csipet só
1vaníliacukor/aroma el is maradhat.
1 ek.édesített instant kávé 1,1/2 dl vízzel összekeverve/jó a sima lefőzött kávé is/
Ezzel fogjuk meglocsolni a kisült piskótát.
Krém:
2cs.vanília puding
4dl tej
4 ek cukor/eritrit
1 dl víz,
1 ek. instant kávé
20 dkg vaj/margarin
A kólásüveg formához:
60 dkg étcsokoládé felolvasztva kb 1,1/2 dl. olajjal.
A tojásokat szétválasztjuk,a fehérjéket a cukorral/édesítővel,sóval,vaníliával habbá verjük,majd a sárgákkal tovább habosítjuk,végül az átszitált lisztet apránként fakanállal belekeverjük és egy nagy kb.40x40-cm-es sütőpapírral kibélelt tepsibe csurgatjuk az egészet.175 fokos előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Ha kihűlt meglocsoljuk a kávéval.
A 2 cs. pudingot az instant kávéval és egy kevés vízzel/így könnyebben elsimul a puding/összekeverjük és a 4 dl.édesített tejjel összefőzzük,majd ahogy levesszük a tűzről,belekeverjük a vajat/margarint,majd ha teljesen kihűlt,géppel jól felhabosítjuk.
A kólásüveg formához:
60 dkg étcsokoládé felolvasztva kb 1,1/2 dl. olajjal.Selymesen bársonyos állagú legyen./bármilyen lehet,nekem diétás van itthon,de jó a tortabevonó is./
Lehet kevesebbel kezdeni és pótolni,ha nem elég.Én biztosra akartam menni,ezért inkább vastagabbra vontam be az üveget.
A kimosott kólásüvegről levágjuk a kis karikát,ami a száján van,félretesszük,majd visszarakjuk a kupakot. Lefektetjük és kivágunk egy téglalap alakú formát belőle,majd az olvasztott csokoládéból töltünk az üvegbe és óvatosan körbeforgatjuk/valami legyen alatta,hogy ne az asztalra folyjon ki esetleg a csoki,ha túlfordítjuk/
Érdemes a nyílásnál kezdeni a bevonást,mert utána már könnyebben kicsordul az üregen keresztül.
Hideg helyen megdermesztjük,majd újra megismételjük a folyamatot és szintén jól kihűtjük.
Amíg dermed a csokoládé,addig csíkokra vágjuk a piskótát és a kezünk ügyébe rakjuk a krémet is.
Összeállítás.:
A résen keresztül először a piskótacsíkokat rakjuk be,úgy,hogy az üveg alját és az oldalát rakjuk körbe a locsolt oldala legyen a csokis rész felől.Ha,már nem tudunk többet belerakni,akkor jöhet a krém. Óvatosan kanállal megtöltjük/az üveg szájánál is/ a belsejét és ahogy töltjük,úgy rakjuk a piskótát is körbe,végül a résnél is piskóta legyen,majd,ha kész,akkor ezt a részt is beöntjük csokoládéval és jól kihűtjük az egészet.
Én este készítettem és egy éjszakát a hűtőben pihent,majd,mielőtt elkezdtem
"meghámozni"az üveget,betettem a fagyasztóba egy 20 percre,aztán szépen le is tudtam szedni a műanyagot róla. Nagyon finom lett!
Jó étvágyat hozzá! <3
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.