35 dkg citrom
2 dl tejszín
1 ek keményítő
2 cs vaníliacukor
1 db tojás
5 dkg mazsola
1/2 dl édes fehérbor
15 dkg cukor
1 tk őrölt fahéj
2 szem szegfűszeg
A mazsolára ráöntjük a bort és félretesszük.
A citromot meghámozzuk, összevágjuk, 2 l vízbe feltesszük főni, fűszerezzük a szegfűszeggel, fahéjjal, sózzuk, 5 dkg kristálycukrot adunk hozzá,15 perc fővés után összemixeljük, majd beleöntjük a borban áztatott mazsolát.
A keményítőt 1 dl tejszínnel, 1 dl vízzel elkeverjük, a forró léből rászedünk egy merőkanálnyit, összekeverjük, majd a levesbe öntjük, felforraljuk és levesszük a tűzről.
A tojássárgáját az 5 dkg cukorral jól kikeverjük, fokozatosan hozzáadjuk a maradék 1 dl tejszínt, majd a forró levesből egy merőkanálnyit óvatosan kevergetve rászedünk, végül a leveshez keverjük. (már nem forraljuk) A vaníliacukrot beletesszük, összekeverjük és hűtjük.
Egy lábasba felteszünk fél-fél liter tejet és vizet 1 csipet sóval és 5 dkg cukorral forrni.
A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, majd a forrásban lévő tejes vízbe szaggatjuk és lassú tűzön mindkét oldalát 10-15 másodpercig főzzük, majd szűrővel egy tányérra szedjük.
Tálaláskor a leves tetejére teszünk a habból, mazsolával, reszelt citromhéjjal megszórjuk.
Jó étvágyat hozzá!
saját változat
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.