kiváló hatású, nagyon finom,
Hozzávalók:
4 liter víz
4citrom
2 jó nagy marék citromfű
2 dkg citromsav
2 kg cukor
A citrom füvet a karikára vágott citrommal a vízben 1 napig állni hagyjuk.Másnap hozzáadjuk a cukrot,és a citrom savat,felforraljuk,10-15 percig had zubogjon. Az üvegeket forró ecetes vízzel sterilizálom Majd ha kész a szörp,leszűrjük,a steril üvegekbe töltjük,és száraz dunsztba hagyjuk kihűlni.
Gyógyhatása
Vírusölő tulajdonsága miatt a belőle készített krém jól alkalmazható az ajakherpesz(Herpes simplex) helyi kezelésére. Teája és illóolaja is ideg- és szívnyugtató, görcsoldó.Serkenti az emésztést, és gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarokesetén is. Enyhíti az idegességet, így idegerősítőként kiváló gyógynövény. Szerepe van adepresszió oldásában is.
Gyomorrontás, gyomorsavtúltengés, hányinger, puffadások idején különösen jó a citromfű. Izzasztó, szélhajtó, epeműködést serkentő hatása is ismert. Emellett javítja az emésztést, csökkenti a vérnyomást és a fejfájást és általános görcsoldó szer.A karmelitavíz néven ismert "csodaszernek", amit a svájci Paracelsus készített el elsőként, egyik fő hatóanyaga a citromfű volt.
Illóolaját az illatszeripar is hasznosítja különböző parfümök alkotórészeként. Mivel távol tartja a szúnyogokat, ezért nyári estéken érdemes virágcserépben az ablakba helyezni.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.