Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 17 csütörtök Rudolf névnapja

Főoldal » Burgonyás kenyér

felvitel dátuma: 2011-11-24 21:07:36       mai nézettség: 1       nézettség: 2469
részletes recept
Burgonyás kenyér
Hozzávalók 4 személyre:

·         1 kg sima fehér liszt

·         1 ek cukor

·         4,2 dkg élesztő (Lidl)

·         3 dkg

·         4 dl víz

·         30 dk főtt burgonya (vizét felhasználom) ez a folyadék benne van a 4 dl vízben!

·         3 dkg zsír

·         0,5 dl tej

·         14 gr tejsavó por (elmaradhat)

·         1 tk sikér (elmaradhat)

Előkészületi idő: 100 perc

Sütési idő: 60 perc

Elkészítés:

1.      30 dkg krumplit megpucolok, felkockázom, és nélkül megfőzöm.

2.      Még forrón 3 dkg zsírral  összetöröm. Egy nagy tálba kimérek 1 kg lisztet, mélyedést csinálok bele, ebbe szórok 1 evőkanál cukrot,a 0,5 dl tejet és belemorzsolok egy 4,2 dkg-os élesztőt.

3.      Ha az élesztő megkel, a tálba teszem az összetört krumplit 3 dkg sót és 4 dl vizet is. Közepesen lágy tésztát dagasztok és meleg helyen egy órán át kelesztem.

4.      Utána átgyúrom, felgömbölyítem, és olajozott tepsire teszem pihenni míg, felmelegszik a sütőm. Vízzel lekenem, bevagdosom és 220 C-os sütőben 55-60 percig sütöm.

5.      A héjnak jót tesz a gőz, ezért amikor beteszem sülni a kenyeret a sütő aljába bedobok egy nagy pohár jégkockát! Ha megsült rögtön lekenem, vízzel szépen kicserepesedik tőle!

 

Gépi dagasztásnál

 

1.      Amennyiben dagasztóban készítem, akkor az összes anyagot a gép utasítását betartva bekészítem és 20 perc után átteszem kelesztő tálba.

Nem kelesztem az élesztőt, hanem egyenesen belemorzsolom a gépbe.

2.      A többi művelet megegyezik a 4. ponttól. Süthető jénaiban vagy egyéb hőálló edénybe. Ezt a kenyeret jelenleg sütőpapírral kibélelt 8 l kacsasütőben sütöttem.

Ez a recept eredetileg egy pék szakmával rendelkező hölgytől származik, aki a recept oldalra tette fel. Szeretettel ajánlja kipróbálásra. Nagyon ízletes és sokáig frissmarad!

Szakács:


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

0/10 kautz1009 2011 november 25

Nagyon szép mint mindegyik!

0/10 Dalianisz Hajdula 2011 november 25

Nagyon köszi!

0/10 Anyika 2011 november 26

Szia! Csodálatos minden, amit készítesz. A facen is megnéztem a az albumaidat. Le a kalappal. Ehhez a kenyérhez kapcsolódóan lenne egy kérdésem. Mégpedig, hogy a lisztbe vájt mélyedésben a belemorzsolt élesztő mitől fog megkelni? Légy szíves nézz utána, hogy valóban pontos-e a leírásod, vagy én nem értek valamit. Előre is köszönöm, ha válaszolsz. Kápráztass el minket a jövőben is,további sikeres sütést kívánok neked!

0/10 Dalianisz Hajdula 2011 november 26

Köszi, hogy észrevetted a hibát már kijavítottam. Ez az eredeti recept bemásolása. Én dagasztógéppel készítem szinte az összes kelt tésztámat,itt is a gépi leírás vonatkozik a saját kenyeremre.Az alaprecepten is változtattam a saját ízlésem szerint az állag megőrzése mellett. Ezek: a főzővíz felhasználása - tejsavó és sikér használata továbbá a sütési mód, ezek nincsenek az eredetiben benne.

0/10 Anyika 2011 november 27

Én is köszönöm. A tapasztalatom és a gyakorlatom segített benne, hogy észrevegyem. A közelgő ünnephez sok finomságot és boldog karácsonyt kívánok!

0/10 Bihary Livia 2012 május 27

Ez lesz a következő!

9/10 Gizela Dencsoová Rošková 2013 január 19

nagyon szép és guszta lett

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*