Nagyon szép mint mindegyik!
· 1 kg sima fehér liszt
· 1 ek cukor
· 4,2 dkg élesztő (Lidl)
· 3 dkg só
· 4 dl víz
· 30 dk főtt burgonya (vizét felhasználom) ez a folyadék benne van a 4 dl vízben!
· 3 dkg zsír
· 0,5 dl tej
· 14 gr tejsavó por (elmaradhat)
· 1 tk sikér (elmaradhat)
1. 30 dkg krumplit megpucolok, felkockázom, és só nélkül megfőzöm.
2. Még forrón 3 dkg zsírral összetöröm. Egy nagy tálba kimérek 1 kg lisztet, mélyedést csinálok bele, ebbe szórok 1 evőkanál cukrot,a 0,5 dl tejet és belemorzsolok egy 4,2 dkg-os élesztőt.
3. Ha az élesztő megkel, a tálba teszem az összetört krumplit 3 dkg sót és 4 dl vizet is. Közepesen lágy tésztát dagasztok és meleg helyen egy órán át kelesztem.
4. Utána átgyúrom, felgömbölyítem, és olajozott tepsire teszem pihenni míg, felmelegszik a sütőm. Vízzel lekenem, bevagdosom és 220 C-os sütőben 55-60 percig sütöm.
5. A héjnak jót tesz a gőz, ezért amikor beteszem sülni a kenyeret a sütő aljába bedobok egy nagy pohár jégkockát! Ha megsült rögtön lekenem, vízzel szépen kicserepesedik tőle!
Gépi dagasztásnál
1. Amennyiben dagasztóban készítem, akkor az összes anyagot a gép utasítását betartva bekészítem és 20 perc után átteszem kelesztő tálba.
Nem kelesztem az élesztőt, hanem egyenesen belemorzsolom a gépbe.
2. A többi művelet megegyezik a 4. ponttól. Süthető jénaiban vagy egyéb hőálló edénybe. Ezt a kenyeret jelenleg sütőpapírral kibélelt 8 l kacsasütőben sütöttem.
Ez a recept eredetileg egy pék szakmával rendelkező hölgytől származik, aki a recept oldalra tette fel. Szeretettel ajánlja kipróbálásra. Nagyon ízletes és sokáig frissmarad!
Nagyon szép mint mindegyik!
Nagyon köszi!
Szia! Csodálatos minden, amit készítesz. A facen is megnéztem a az albumaidat. Le a kalappal. Ehhez a kenyérhez kapcsolódóan lenne egy kérdésem. Mégpedig, hogy a lisztbe vájt mélyedésben a belemorzsolt élesztő mitől fog megkelni? Légy szíves nézz utána, hogy valóban pontos-e a leírásod, vagy én nem értek valamit. Előre is köszönöm, ha válaszolsz. Kápráztass el minket a jövőben is,további sikeres sütést kívánok neked!
Köszi, hogy észrevetted a hibát már kijavítottam. Ez az eredeti recept bemásolása. Én dagasztógéppel készítem szinte az összes kelt tésztámat,itt is a gépi leírás vonatkozik a saját kenyeremre.Az alaprecepten is változtattam a saját ízlésem szerint az állag megőrzése mellett. Ezek: a főzővíz felhasználása - tejsavó és sikér használata továbbá a sütési mód, ezek nincsenek az eredetiben benne.
Én is köszönöm. A tapasztalatom és a gyakorlatom segített benne, hogy észrevegyem. A közelgő ünnephez sok finomságot és boldog karácsonyt kívánok!
Ez lesz a következő!
nagyon szép és guszta lett
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.