barackíz a töltéshez (kb. 20-25 dkg),
(lehet szilva, meggy, túró, kakaós krém stb.)
1 dl tejjel, 1/2 dkg cukorral, az élesztővel és 3 evőkanál liszttel kovászt készítünk.
A tojás sárgákat a cukorral összekavarjuk, hozzáöntjük a 2 dl sóval elkevert tejet. A liszt közepébe öntjük, valamint a kovászt is. Összedolgozzuk, beleöntjük az olvasztott zsírt/vajat, margarint, és jól kidolgozzuk.
(Másik lehetőség: Nem készítjük külön a kovászt, hanem a liszt közepébe mélyedést csinálunk, beleteszünk 1 evőkanál cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, 1 dl langyos tejet öntünk rá, kevés liszttel megszórjuk, letakarjuk a tálat. Kb. 20-25 perc alatt felfut. A többi összetevőt a fentiek szerint hozzáadjuk, és kidolgozzuk a tésztát.)
Langyos helyen kb. 1 órát kelesztjük. Deszkára öntjük, lazán átdolgozzuk, és újból megkelesztjük a kétszeresére (kb. 30-35 perc). – A kétszeres kelesztéssel finomabb a tészta.
Lisztezett deszkán gyengén átgyúrjuk és 1 cm vastagra nyújtjuk. 8-10 cm-es négyzetre vágjuk. Megtöltjük a barackízzel (szilva, meggy, túró, kakaós krém stb.), és feltekerjük.
Zsírral/margarinnal kikent, lisztezett tepsibe helyezzük, tetejüket megkenjük zsiradékkal és még 1/2 órát pihentetjük.
Közepesen forró sütőben (170 fok) sütjük, kb. 35-40 percig.
Deszkára borítjuk, és csak tálaláskor szedjük szét a buktákat. Tetejüket porcukorral meghintjük.
Megjegyzés:A képeken három megoldás is látható: Nagyobb négyzetre és kisebb négyzetekre vágva, kicsit távolabb helyezve a tepsiben. – Közepes méretre vágva, és 25*35 cm méretű tepsiben egymás mellé. – Kisebb négyzet, 22*30 cm méretű tepsi, szorosan (26 db).
(Recept variáció – Forrás: Horváth Ilona szakácskönyv)
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.