Kenéshez: 1 db tojás
A lisztet kelesztő tálba szitáljuk, összekeverjük a tejporral, sóval, cukorral. Beletesszük a tojásokat és a langyos vízben elkevert élesztőt. Jól összedolgozzuk. (Kézi dagasztással.) A duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett deszkára/munkalapra borítjuk. Kettévágjuk, az egyiket még négy részre.
Először gömbölyűre formázzuk, pihentetjük 10 percig.
A négy kisebb darabot kézzel meglapítgatjuk, majd a két oldalát behajtjuk, lenyomkodjuk, majd a felső részt a feléig hajtjuk, lenyomkodjuk, és lefele görgetjük, kicsit megnyomkodva. A végét is „odaragasztjuk” és ez lesz az alja. – A nagyobb darabbal is hasonlóan járunk el, csak egy kis vekni kenyérhez hasonló formát alakítunk ki.
Sütőpapírral/megkent-lisztezett tepsire tesszük, duplájára kelesztjük. Ollóval/késsel > alakú vágásokat csinálunk, illetve a veknit csak bevágjuk. Felvert tojással megkenjük a bucikat és előmelegített sütőben 180 fokon, 20 percig sütjük.
Megjegyzés: Szendvicsnek is lehet adni, a veknit kenyér helyett készítem. Puha, finom, nem szárad meg. – Az eredeti receptben 10 db-ra osztjuk a tésztát, kisebbet lesznek, és gépben készül.
(Köszönet Limara: Molnárka tészta receptjéért.)
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.