Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 10 csütörtök Zsolt névnapja

Főoldal » Ínyencség étel receptek » Birsalmasajt

felvitel dátuma: 2012-09-23 12:41:21       mai nézettség: 2       nézettség: 5729
részletes recept
Birsalmasajt
Hozzávalók 12 személyre:
  • birsalma
  • cukor (átpasszírozott kg-onként 80 dkg)
  • citromlé (kg-onként egy citrom leve)
  • plusz citromlé a vízbe, amiben a feldarabolt birset tartjuk főzésig

Nekem a birs tisztítatlanul 13 kg volt, átpasszírozva 7,5 kg. Tehát a főzési idő is ehhez van jelezve, kétszerre főztem meg. Tehát egy-egy adagot 2 órát főztem, plusz amíg a birs megfőtt, a többi idő ahhoz kellett.

Előkészületi idő: 120 perc


Főzési idő: 300 perc
Elkészítés:

A birsalmákat jól megmossuk. Feldaraboljuk, a hibás részeket kivágjuk. Magházát és a héját rajta hagyjuk az almánkon.

A feldarabolt birset citromos vízben tartjuk, amíg nem végzünk a darabolással, így kevésbé barnul meg.

Miután végeztünk a darabolással, ami nem egy könnyű feladat, és minden képpen erős késsel és vágódeszkán végezzük, ne a kezünkben. Én az Új Generációs Hentes Késsel könnyedén szeleteltem. Igaz, mire végeztem a 13 kg birsemmel a kés egy helyes vízhólyagot csinált a mutató ujjamon, ami sikeresen el is durrant, de ez legyen a legkevesebb.

Tehát, miután kész a darabolás, a birseket egy megfelelő mérető főzőedénybe tesszük, és annyi vizet öntünk , ami éppen csak ellepi. Figyeljünk, mert, ahogy a birs megfő, felemelkedik a víz tetejére, tehát ne tegyük tele az edényünket.

Puhára főzzük a birset. Mikor megpuhult, szűrőkanállal kiszedjük ésTW Passzírozóval átpasszírozzuk.

Megmérjük az átpasszírozott masszát és feltesszük főni. Mikor elkezd forrni, hozzátesszük a megfelelő mennyiségű cukrot és sűrűre főzzük. Minél tovább főzzük, annál szebb színe lesz a cukortól.

Mikor úgy látjuk, hogy a massza megáll a kanálon, veszünk egy porcelán kistányért, teszünk egy kis adagot , és megvárjuk, amíg bebőrösödik, megköt. Ha fejre állítjuk a tányért és nem esik le a kis sajt minta, akkor elkészültünk.

Ekkor belekeverjük a citromlevet, és kiolajozott vagy hideg vízzel kiöblített formákba merjük. Szellős helyre rakjuk és hagyjuk megkötni. 1-2 nap után, attól függően, hogy milyen vastag a sajtunk, zsírpapírra kiborítjuk és hagyjuk úgy is száradni. 48 óránként megforgatjuk a sajtokat, hogy minden oldalon tudjon száradni.

Egy-két hét alatt teljesen kiszárad, és kész a téli csemege.


Megjegyzés: A birs főzőleve tele van értékes anyagokkal, tehát halálos vétek kiönteni. Inkább készítsünk belőle télire frissítő üdítőt.

Íme, ahogy én készítem: http://marcsiboszorkanykonyhaja.blogspot.hu/2012/09/birsalma-ivole.html

Elkészítéséhez javasolt Tupperware termékek:

  • Új Generációs Hentes Kés
  • 7,5 l-es Mesterszakács Főzőedények
  • Konyhaművész Citromfacsaró
  • Mesterfogás Keverőkanál
  • Mesterfogás Merőkanál
  • Szilikon Formák
  • Desszertes Gyűrűk, Desszertes, Fesztivál, stb.
  • TW Passzírozó
Szakács: Marcsi64


Film link: http://marcsiboszorkanykonyhaja.blogspot.hu/

Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*