Nekem a birs tisztítatlanul 13 kg volt, átpasszírozva 7,5 kg. Tehát a főzési idő is ehhez van jelezve, kétszerre főztem meg. Tehát egy-egy adagot 2 órát főztem, plusz amíg a birs megfőtt, a többi idő ahhoz kellett.
A birsalmákat jól megmossuk. Feldaraboljuk, a hibás részeket kivágjuk. Magházát és a héját rajta hagyjuk az almánkon.
A feldarabolt birset citromos vízben tartjuk, amíg nem végzünk a darabolással, így kevésbé barnul meg.
Miután végeztünk a darabolással, ami nem egy könnyű feladat, és minden képpen jó erős késsel és vágódeszkán végezzük, ne a kezünkben. Én az Új Generációs Hentes Késsel könnyedén szeleteltem. Igaz, mire végeztem a 13 kg birsemmel a kés egy helyes vízhólyagot csinált a mutató ujjamon, ami sikeresen el is durrant, de ez legyen a legkevesebb.
Tehát, miután kész a darabolás, a birseket egy megfelelő mérető főzőedénybe tesszük, és annyi vizet öntünk rá, ami éppen csak ellepi. Figyeljünk, mert, ahogy a birs megfő, felemelkedik a víz tetejére, tehát ne tegyük tele az edényünket.
Puhára főzzük a birset. Mikor megpuhult, szűrőkanállal kiszedjük és a TW Passzírozóval átpasszírozzuk.
Megmérjük az átpasszírozott masszát és feltesszük főni. Mikor elkezd forrni, hozzátesszük a megfelelő mennyiségű cukrot és jó sűrűre főzzük. Minél tovább főzzük, annál szebb színe lesz a cukortól.
Mikor úgy látjuk, hogy a massza megáll a kanálon, veszünk egy porcelán kistányért, teszünk egy kis adagot rá, és megvárjuk, amíg bebőrösödik, megköt. Ha fejre állítjuk a tányért és nem esik le a kis sajt minta, akkor elkészültünk.
Ekkor belekeverjük a citromlevet, és kiolajozott vagy hideg vízzel kiöblített formákba merjük. Szellős helyre rakjuk és hagyjuk megkötni. 1-2 nap után, attól függően, hogy milyen vastag a sajtunk, zsírpapírra kiborítjuk és hagyjuk úgy is száradni. 48 óránként megforgatjuk a sajtokat, hogy minden oldalon tudjon száradni.
Egy-két hét alatt teljesen kiszárad, és kész a téli csemege.
Megjegyzés: A birs főzőleve tele van értékes anyagokkal, tehát halálos vétek kiönteni. Inkább készítsünk belőle télire frissítő üdítőt.
Íme, ahogy én készítem: http://marcsiboszorkanykonyhaja.blogspot.hu/2012/09/birsalma-ivole.html
Elkészítéséhez javasolt Tupperware termékek:
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.