3 kg birka színhús
1 nagyobb sertés csülök
1 fej fokhagyma
5 db vöröshagyma
2 db paradicsom
3 db paprika
4 evőkanál pirospaprika
1 kis evőkanál őrölt köménymag
1 kiskanál paprika pehely (Csipős )Toldi fűszer
3 dl száraz vörösbor
2 tk só
2 fej gomba
10 dkg zsír
A zsírban az apróra vágott vöröshagymát, üvegesre pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, köménnyel, összekeverjük, majd beletesszük a felvágott paprikát, az apróra vágott paradicsomot és az összezúzott fokhagymát. Két-három percig együtt pirítjuk, majd beletesszük a faggyútól megtisztított, összevágott húst is. Az egészet sózzuk és folyamatos keverés mellett addig pirítjuk, amíg ki nem fehéredik a hús. Ha zsírjára sülne kevés vizet öntsünk alá és fedő alatt, időnként megkeverve főzzük.Fél puha állapotában hozzá adjuk a kockára vágott sertés csülköt is hogy továbbra együtt főjön .Közben beledobáljuk az apróra vágott gombát is .
Amikor a hús már puha felöntjük a vörösborral, de ezután már csak egy-két percig főzzük, majd levesszük a tűzről. Birkapörkölt mellé köretnek főtt burgonya, galuska, szarvacska tészta, vagy tarhonya tálalható, de akár magában, friss kenyérrel is kiválló főétel. Savanyúságnak házi vegyes savanyú dukál .
Tipp!
A birkapörköltből mindig nagyobb mennyiséget készítsünk, ugyanis akkor jönnek ki igazán az aromák, ha minél nagyobb mennyiségben készül. Ha a 8-10 adagból megmarad, akkor érdemes a maradékot lefagyasztani. Főzési ideje 2,5 -3 óra
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.