50 dkg liszt
1 tojássárgája
1.5-2 dl langyos víz
1 nagy csípet só
Házi szilvalekvár
Édes morzsa
Cukrozott mák
A lisztből, tojássárgából, csipetnyi sóból és a vízből rugalmas tésztát gyúrok,(szép sima tésztát gyúrunk belőle, ami se kemény, se lágy ne legyen!), majd letakarva kb. 15 percig pihentetem.
A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtom.
A kinyújtott tésztát a felénél megjelölöm, majd az egyik felére a szilvalekvárból kanál és kés segítségével mogyorónyi nagyságú halmokat rakok egymástól kb. 4-5 cm távolságra.
A tészta másik felét a nyújtófa segítségével ráhajtom a szilvalekváros felére, majd belülről kifelé haladva, először vízszintesen majd függőlegesen, lenyomkodom a lekvárhalmok közötti részt.
Derelyevágóval kb. 8 cm x 5 cm nagyságú négyszögekre vágom a tésztát úgy, hogy mindegyik közepén lekvár legyen.
Forrásban lévő sós vízbe rakom a tészta darabokat és kb. 5 perc alatt készre főzöm.
Szűrőkanál segítségével kiveszem a vízből a kész derelyéket,majd cukrozott mákba és édes morzsába forgatom.
Jó étvágyat kívánok!
Ezt a receptet Édesanyámtól tanultam :) smile hangulatjel
Tipp:Darált dióba is forgathatjuk.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.