Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 30 szerda Katalin, Kitti névnapja

Főoldal » Desszert étel receptek » BARACKOS-TÚRÓS TORTA

felvitel dátuma: 2012-08-18 20:37:22       mai nézettség: 1       nézettség: 5233
részletes recept
BARACKOS-TÚRÓS TORTA
Hozzávalók 12 személyre:

 

Kemény tésztához:

·                         12,5 dkg búzaliszt

·                         1 késhegynyi sütőpor

·                         5 dkg porcukor (ha nincs, akkor kristálycukor is )

·                         1 cs vaníliás cukor

·                         7,5 dkg lágy vaj/ margarin

·                         1 ek hideg víz

Piskótához:

3        tojás, 12,5 dkg porcukor, 8 dkg liszt, 1 csapott tk. Sütőpor, 1 cs. vaníliapuding

Töltelékhez: baracklekvár

Túrós krémhez:

·                         20-40 dkg barack (én 1 konzervet használtam, előbb félretettem a tetejére való díszítéshez, majd a maradékot bele a krémbe)

·                         25 dkg túró

·                         7,5 dkg porcukor és 1 cs. Vaníliás cukor

·                         1 db citrom reszelt héja és 1 citrom leve

·                         1 cs zselatin

·                         3 dlhideg tejszín

Díszítéshez:

·                         100 gdarabolt mandula

·                         20-30 dkg barack

·                         1 cs színtelen tortazselé,

·                         1 dlhideg tejszín (vagy amennyi megmaradt a zacskóban)

Előkészületi idő: 60 perc

Sütési idő: 35 perc

Elkészítés:

 

Kemény tészta elkészítése:

1.              A sütőport elkeverjük a lisztben, majd hozzáadjuk a maradék hozzávalót, és egyenletes tésztává gyúrjuk. Egy keményebb jellegű tésztát kapunk belőle. Egy kerek tortaformát kivajazunk, és a tésztát egyenletesen elnyomkodjuk benne (vagy aki szeretné, ki is nyújthatja, de a szétnyomkodás is megfelelő). Villával megszurkáljuk, majd 200°C-on (légkeverésben 180°C, gázsütő 4-5 fokozat) kb. 15 percig sütjük

2.              Míg sül, addig el lehet készíteni a piskótát.

3.              Ha megsült, akkor a formáról leszedve hagyjuk kihűlni, és a formát elmossuk.

Piskóta elkészítése (kicsit másképp, mint a hagyományos):

1.              Az egész tojásokat habosra keverjük (robotgéppel kényelmesebb), majd a cukrot és vaníliás cukrot hozzáadva is tovább keverjük. A lisztet, sütőport, pudingport összekeverjük, és a tojásos masszához adjuk. Jól elkeverjük (lehet még mindig robotgéppel). A kivajazott tortaformába öntjük, és 180°C-on (légkeverés 160°C, gáz 2-3 fokozat) sütjük kb. 20 percig.

2.              Ha kihűltek, akkor a piskótatésztát kettévágjuk. A kemény tésztát rátesszük egy tálcára/ tányérra, amin lesz, megkenjük baracklekvárral, és rátesszük a piskótatészta alját. Körbefogjuk egy tortagyűrűvel, hogy szép legyen majd (helyettesíthetjük a tortaforma szélével is, csak ekkor a levételnél figyelni kell).

Ekkor elkészítjük a túrós krémet (azért nem sokkal hamarabb, mert a zselatin miatt megdermed, és akkor nehezebb kezelni):

1.              A barackot kis kockákra vágjuk, a zselatint elkészítjük a leírás alapján (általában néhány ek vízzel fel kell melegíteni, de nem forralni).

2.              A túróba belekeverjük a cukrot, vaníliás cukrot,  a citromhéjat és a citromlevet. A zselatint elkeverjük először néhány ek túróval, majd az egész túrós masszába belekeverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, majd amint a túrós massza zselésedni kezd, hozzáadjuk, és óvatosan összekeverjük.

3.              Végül a barackot is belekeverjük, és ráöntjük a tortagyűrűs piskótalapra, elegyengetjük, és a tetejére tesszük a másik piskótalapot.

4.              Hűtőben kell legalább 3 órát pihentetni (akár 1 éjszakát is), hogy jól megdermedjen a torta.

A torta tetejét feldíszítjük:

1.              A vékonyra szeletelt barackkal, és ráöntjük az elkészített színtelen tortazselét a tasakon lévő leírás szerint (ezt akár a 3 órás pihentetés előtt is meg lehet csinálni, és úgy pihentetni).

2.              A díszítéshez szükséges tejszínt kemény habbá verjük, és szépen a torta szélére simítjuk, majd a mandulaszeletekkel díszítjük (a mandulát zsiradék nélkül teflonedényben megpiríthatjuk).

3.              Kicsit pihentetjük, hogy a tejszínhab is megdermedjen valamennyire, utána fogyaszthatjuk! :-)

Szakács:


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

0/10 trombitás jolán 2014 augusztus 24

én elkészítettem és nagyon ízlett mindenkinek aki evett belőle

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*