én elkészítettem és nagyon ízlett mindenkinek aki evett belőle
Kemény tésztához:
· 12,5 dkg búzaliszt
· 1 késhegynyi sütőpor
· 5 dkg porcukor (ha nincs, akkor kristálycukor is jó)
· 1 cs vaníliás cukor
· 7,5 dkg lágy vaj/ margarin
· 1 ek hideg víz
Piskótához:
3 tojás, 12,5 dkg porcukor, 8 dkg liszt, 1 csapott tk. Sütőpor, 1 cs. vaníliapuding
Töltelékhez: baracklekvár
Túrós krémhez:
· 20-40 dkg barack (én 1 konzervet használtam, előbb félretettem a tetejére való díszítéshez, majd a maradékot bele a krémbe)
· 25 dkg túró
· 7,5 dkg porcukor és 1 cs. Vaníliás cukor
· 1 db citrom reszelt héja és 1 citrom leve
· 1 cs zselatin
· 3 dlhideg tejszín
Díszítéshez:
· 100 gdarabolt mandula
· 20-30 dkg barack
· 1 cs színtelen tortazselé,
· 1 dlhideg tejszín (vagy amennyi megmaradt a zacskóban)
Kemény tészta elkészítése:
1. A sütőport elkeverjük a lisztben, majd hozzáadjuk a maradék hozzávalót, és egyenletes tésztává gyúrjuk. Egy keményebb jellegű tésztát kapunk belőle. Egy kerek tortaformát kivajazunk, és a tésztát egyenletesen elnyomkodjuk benne (vagy aki szeretné, ki is nyújthatja, de a szétnyomkodás is megfelelő). Villával megszurkáljuk, majd 200°C-on (légkeverésben 180°C, gázsütő 4-5 fokozat) kb. 15 percig sütjük.
2. Míg sül, addig el lehet készíteni a piskótát.
3. Ha megsült, akkor a formáról leszedve hagyjuk kihűlni, és a formát elmossuk.
Piskóta elkészítése (kicsit másképp, mint a hagyományos):
1. Az egész tojásokat habosra keverjük (robotgéppel kényelmesebb), majd a cukrot és vaníliás cukrot hozzáadva is tovább keverjük. A lisztet, sütőport, pudingport összekeverjük, és a tojásos masszához adjuk. Jól elkeverjük (lehet még mindig robotgéppel). A kivajazott tortaformába öntjük, és 180°C-on (légkeverés 160°C, gáz 2-3 fokozat) sütjük kb. 20 percig.
2. Ha kihűltek, akkor a piskótatésztát kettévágjuk. A kemény tésztát rátesszük egy tálcára/ tányérra, amin lesz, megkenjük baracklekvárral, és rátesszük a piskótatészta alját. Körbefogjuk egy tortagyűrűvel, hogy szép legyen majd (helyettesíthetjük a tortaforma szélével is, csak ekkor a levételnél figyelni kell).
Ekkor elkészítjük a túrós krémet (azért nem sokkal hamarabb, mert a zselatin miatt megdermed, és akkor nehezebb kezelni):
1. A barackot kis kockákra vágjuk, a zselatint elkészítjük a leírás alapján (általában néhány ek vízzel fel kell melegíteni, de nem forralni).
2. A túróba belekeverjük a cukrot, vaníliás cukrot, a citromhéjat és a citromlevet. A zselatint elkeverjük először néhány ek túróval, majd az egész túrós masszába belekeverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, majd amint a túrós massza zselésedni kezd, hozzáadjuk, és óvatosan összekeverjük.
3. Végül a barackot is belekeverjük, és ráöntjük a tortagyűrűs piskótalapra, elegyengetjük, és a tetejére tesszük a másik piskótalapot.
4. Hűtőben kell legalább 3 órát pihentetni (akár 1 éjszakát is), hogy jól megdermedjen a torta.
A torta tetejét feldíszítjük:
1. A vékonyra szeletelt barackkal, és ráöntjük az elkészített színtelen tortazselét a tasakon lévő leírás szerint (ezt akár a 3 órás pihentetés előtt is meg lehet csinálni, és úgy pihentetni).
2. A díszítéshez szükséges tejszínt kemény habbá verjük, és szépen a torta szélére simítjuk, majd a mandulaszeletekkel díszítjük (a mandulát zsiradék nélkül teflonedényben megpiríthatjuk).
3. Kicsit pihentetjük, hogy a tejszínhab is megdermedjen valamennyire, utána fogyaszthatjuk! :-)
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.