A tésztához:
50 g éleszto
2 kk kristálycukor
400 ml langyos víz
700 g liszt
1 kk só
1 kk frissen orolt fekete bors (én kihagytam, mert a gyomrom nem bírja)
1 ek szobahomérsékletu vaj
2 ek olvasztott vaj
A fozéshez:
50 g kristálycukor
2 kk szódabikarbóna
1000 ml víz
Tetejére:
1 tojásfehérje
1 kk víz
2-3 ek mák
A szétmorzsolt élesztot a cukros vízben felfuttatjuk. A lisztet nagy tálba tesszuk, hozzáadjuk a sót, a borsot és a puha vajat, elkeverjuk. A felfutott élesztot beleontve, puha, sima tésztává dagasztjuk.
A tésztából 10 egyforma golyót gombolygetunk, olvasztott vajjal kikent tepsire helyezzuk a tésztabucikat, tetejuket megkenjuk olvasztott vajjal, konyharuhával lazán letakarjuk és 30 percig kelni hagyjuk. Ez ido alatt kb. a duplájára nonek.
Kozben elomelegítjuk a sutot: légkeverésen 200 fokra. Egy lábasban felforraljuk a vizet a cukorral és a szódabikarbónával.
A duplájára kelt tésztabuciknak kozepébe ujjunkkal lyukat fúrunk (lehet fakanállal is, vagy a rolóformával, amelyet benne is hagyhatunk a sutés kozben) és az így kapott tésztagyuruket egyesével 1-1 percre a meleg, de már nem lobogó cukros-szódabikarbónás vízbe tesszuk. Habszedo kanállal kivesszuk és sutopapírral bélelt tepsire helyezzuk oket.
A tojásfehérjét elkeverjuk a vízzel és megkenjuk vele a bagelek tetejét. Meghintjuk mákkal, és mehetnek is a sutobe 15-20 percre, míg aranyszínuek és ropogósak nem lesznek.
Langyosan, vajjal és/vagy lekvárral megkenve a legfinomabb.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.