Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 2 szerda Áron, Ferenc névnapja

Főoldal » Aranygaluska

felvitel dátuma: 2011-06-23 16:15:13       mai nézettség: 3       nézettség: 6470
részletes recept
Aranygaluska
Hozzávalók 4 személyre:

A tésztához:

  • 3 dl tej
  • csipet
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál olaj
  • 50 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 3 dkg élesztő

A vaníliasodóhoz:

  • 1/2 liter tej
  • 2 db tojás
  • 5 dkg cukor
  • 1 kávéskanál liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy 1/4 rúd vanília
  • 1 dkg vaj/magarin
Előkészületi idő: 15 perc

Sütési idő: 45 perc

Elkészítés:

A tészta elkészítése:

  1. A meglangyosított tejet a kelesztőtálba öntjük, beletesszük a cukrot, sót, olajat, ráöntjük a liszt egy részét, és jól elkeverjük a finomra reszelt élesztővel. Ezután ráütjük a tojást, majd a többi liszttel simára dolgozzuk az egészet. Olyan keménységű legyen, hogy már ne terüljön el a tálban (nokedlinál keményebb), és ne ragadjon a keverőkanálra (én kézzel szoktam dagasztani). Légmentesen lezárjuk a kelesztőtálat, és kétszeresére kelesztjü a tésztát..

  2. Kiborításnál ügyeljünk arra, hogy lisztezett legyen a deszka. Kinyújtjuk a tésztát kb. fél cm vastagságúra, és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Olajozott formába (én kuglóf formába szoktamsorakoztatjuk, közeit, tetejüket olajozzuk, és megszórjuk a cukros dióval. A rétegzést folytatjuk, amíg el nem fogy a tésztánk.  Kb. 35-40 perc alatt készre sütjük (180-200 fokon), tűpróbával ellenőrizzük. 

  3. Vaníliasodóval tálaljuk.

Vaníliasodó elkészítése:

  1. Amíg sül a tészta elkészítjük a sodót.
  2. Vaníliamártást főzünk: A tojássárgákat 1 dl tejjel, a cukorral és liszttel elkeverjük. A többi tejet a vaníliával felforraljuk, és forrón a tojássárgákhoz öntjük. Tűzre tesszük, és folytonosan kevergetve addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Forrnia nem szabad, mert a tojássárga összecsomósodik benne. Akkor van készen, ha a kanálról nem fut le, hanem azt sűrűn bevonja.  Ha a tűzről levettük, beletesszük a vajat, és ezzel fényesre keverjük.
  3. A kész vaníliamártást forrón a kevés cukorral felvert tojások habjához adagoljuk, jól elkeverjük.

A tészta receptje a Tupperware-től van, a vaníliasodó Horváth Ilona szakácskönyvéből.

Szakács: Hani


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*