Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 6 vasárnap Vilmos, Bíborka névnapja

Főoldal » Almás pite ( Nagyim mese almása )

felvitel dátuma: 2011-07-29 00:31:38       mai nézettség: 2       nézettség: 4587
részletes recept
Almás pite ( Nagyim mese almása )
Hozzávalók 4 személyre:

48 szelethez:

A töltelékhez:

  • 2 kg savanykás alma
  • 20 dkg cukor
  • 1 kk. fahéj
  • 1 citrom reszelt héja

A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg vaj/margarin
  • 12,5 dkg porcukor
  • 1 tasak sütőpor (12 g)
  • 2 tasak vaníliás cukor (20 g)
  • 2 egész tojás
  • 2 ek. tejföl

Továbbá:

  • 6 dkg zsemlemorzsa/darált dió
  • porcukor a szóráshoz
Előkészületi idő: 15 perc

Sütési idő: 35 perc

Elkészítés:
  1. Az  almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és a citromhéjat, és mérsékelt tűzön addig pároljuk, amíg a levét el nem fövi.
    Hagyjuk kihűlni.
  2. Alapja az omlós tészta. A liszthez apró vágva adagoljuk a fagyos margarint/vajat
    Tetejére szitáljuk a porcukrot, hozzáadjukvaníliás cukrot, sütőport, tojást, tejfölt
    Az egészet gyorsan összegyúrjuk (ennél a tésztánál feltétel, hogy hidegek legyenek a hozzávalók, hideg kézzel dolgozzunk és hűvös helyen).  2 cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük.
    Ezalatt elkészíthetjük a tölteléket.
  3. A sütőt előmelegítjük 200 fokra
    Sütőpapírból kivágunk két tepsi nagyságú lapot, megszórjuk liszttel, és éppen akkorára nyújtjuk rajtuk a tésztacipókat, mint a amekkorák a papírlapok.
  4. Az egyiket behúzzuk a tepsibe, villával megszurkáljuk, megszórjuk a zsemlemorzsával/dióval, majd elkenjük rajta az almapépet.
    Úgy, hogy a papír legyen felül, a tetejére fordítjuk a másik tésztalapot, végül lehántjuk róla a sütőpapírt, és lenyomkodjuktésztaszéleket.
    Tetejét sűrűn megszurkáljuk villával, és középső bordamagasságon aranybarnára sütjük (kb. 30-35 perc).
  5. A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálaláskor kockákra vagy rombuszokra vágjuk, és megszórjuk (fahéjas) porcukorral.

Tepsi mérete: 35 cm*24 cm

Változatok:

  1. Készíthetjük nyers, vékony szeletekre gyalult almával, túróval, cseresznyével, sárgabarackkal, diós-mogyorós meggyel is.
  2. A tölteléket nem zárt tésztalappal fedjük be, hanem sűrűn megrácsozzuk.
Szakács: Hani


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

0/10 Anna 2011 július 29

Húúúú, de szép és milyen fincsiiiiiii!

0/10 Hani 2011 július 29

Kösziiiii Ancsa!

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*