Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 2 szerda Áron, Ferenc névnapja

Főoldal » Jól bevált Fehér kenyér

felvitel dátuma: 2014-02-03 15:20:47       mai nézettség: 1       nézettség: 6771
részletes recept
 Jól bevált Fehér kenyér
Hozzávalók 6 személyre:
  • 2,7 dl víz (0,7 lehet tej)
  • 2 csapott tk.
  • 2 evk  olaj
  • csipet aszkorbinsav     ( ezt a gyógyszertárba lehet venni 5 dkg 250 Ft )
  • 2 evk. burgonyapehely
  • 20-25 dkg öregtészta   ( én a gyorskovásza, csínálom
  • 2 dkg friss élesztő
  • 30 dkg  BL 80 liszt
  • 20 dkg sima  fehér liszt

JBFK Jól bevált fehér kenyér

Előkészületi idő: 180 perc

Sütési idő: 120 perc

Elkészítés:

A tésztát kézzel dagasztatom, 20 percig. Mikor kész, kissé átgyúrom, akkor , ha rugalmas, kissé visszaüt a tésztagyúrás közben. Kellesztőtálba teszem, hagyom duplájára kelni. Jót tesz neki, ha 20 perc után kissé átforgatom. Mikor szépen megkelt, enyhén lisztezett felületre borítom a kezemmel, megformázom. Jénait sütőpapírral kibélelem, a tetejét rátéve hagyom duplájára kelni. Ekkor pengével bevágom, további 15-20 percig hagyom kelni, vagy míg a bevágások szépen szétnyílnak.

A jénai tetejét belülről jól bespriccelem vízzel, majd meleg sütőben kezdem sütni. 220-230 fokra állítom, kb. 50-55 percig, vagy míg a kívánt színt eléri sütöm. Az utolsó 5-10 percre le lehet venni a tetőt (kezekre vigyázni, a kiáramló gőz nagyon éget, tapasztalatból tudom!), ekkor vastagabb lesz kicsit a kenyér héja.

Mikor kész rácsra teszem hűlni, hideg vízzel lespriccelem, majd boldogan hallgatom, ahogy beszélgetni kezd, cserepesedik.
 

Gyor kovász

Este:
1 dl langyos víz
1 tk méz
 10 g élesztő


ezeket, összekeverni és néhány percig állni, hagyni


13 dkg BL 80-as lisztet belekeverni, majd 12 órát állni hagyni szobahőmérsékleten. Eddigre felhabzik és savanyú illata lesz. A „cefre szag” is elég kifejező , valaki ezzel illette :-)) Ekkor már lehet sütni vele, ez a gyors kovász

 

Öregkovász:


13 dkg BL 80-as lisztet belekeverni, majd 12 órát állni hagyni szobahőmérsékleten. Eddigre felhabzik és savanyú illata lesz. A „cefre szag” is elég kifejező , valaki ezzel illette :-))

( Innen csinálódik az ÖREG KOVÁSZ a leírtak szerint!! ) Egy-két kanálnyit el kell venni belőle és - már méregetés nélkül - néhány kanál liszttel és vízzel galuska tészta sűrűségűre kell bekeverni. Ezzel „etetjük” a kovászt. Ezt addig szoktam szobahőmérsékleten hagyni, amíg az előbb leírt állapotot eléri. (Külső hőmérséklettől függően néhány óra, fél nap. Ha nagyon hűvös van akkor egy nap is lehet.) Ha már 2-3-szor visszakevertem a doboz aljára és jó savanyú az illata, akkor beteszem a hűtőbe. 3 hét volt a leghosszabb idő, amit a hűtőben töltött etetés nélkül,
Sütéshez néhány órával hamarabb veszem elő a hűtőből, hogy szobahőmérsékletre fel tudjon melegedni.

Limarapékség Jól bevált fehér kenyere

Szakács: Ilona


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:

10/10 Etke 2014 február 19

Köszönöm,hogy megosztottad ezt a kovász készítést.Hamarosan élek a lehetőséggel és kipróbálom:) Na,meg a kenyeret is.

0/10 Mara 2014 február 19

Ez a recept a Limara Péksége oldalról való, a forrást kérem feltüntetni! http://www.limarapeksege.hu/2008/11/mondhatom-ez-lett-mindennapi-kenyernk.html

Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*