A sajt készítéséhez házi tejet használjunk, mert a bolti tejjel nem sok eredményt érünk el!
Elkészítési idő: kb. 1 óra+préselés
Hozzávalók:
2 l Házi, zsíros tej
0.5 dl 10%-os ételecet
A tejet felforraljuk.
Közben egy szűrőt kibélelünk sűrű szövésű finom anyaggal, és egy tál fölé helyezzük.
Amikor a tej forrni kezd, apránként belekeverjük az ételecetet.
Először tegyük bele a felét, keverjünk rajta egyet, és várjuk meg, hogy kicsapja a túrót.
Így folytassuk szép lassan addig, amíg már csak sárgászöld savó marad.
Érdemes lassan, és ilyenkor már ne keverjük, különben összetörik a túró.
Amikor már teljesen különvált a túró és a savó, hagyjuk lefedve állni 15 percig,majd azután szűrjük le, tegyük az anyagba.
Fedjük be, és nehezékkel préseljük, hogy a felesleges savó is eltávozzon belőle.
Egy-két órát hagyjuk állni, majd felhasználható, de a hűtőben több napig is eláll.
Tipp:
A savó hihetetlen jót tesz bármilyen kelt tésztának is, a vizet,tejet savóval helyettesítve csodálatosan könnyű, levegős végeredményt kapunk. A savóval készült házi kenyér pedig zseniális, buborékos és pont annyira savanykás, amennyire egy igazi házi kenyértől elvárjuk azt. A savótól foszlósabb lett, a héja pedig ropogósabb.
Sok receptnél érdemes helyettesíteni a vizet savóval: egy rizottót vagy akármilyen főtt rizst (vagy árpagyöngyöt, kölest) feldob enyhe savanykás ízével, de akár főzelékekhez is használhatjátok tej helyett.
Ha nem tudjátok azonnal vagy pár napon belül felhasználni, esetleg marad egy kis savó, ne öntsétek ki, mert lefagyasztva (zacskóban vagy jégkockatartóban)jól jöhet még később bármihez, akármihez!
Sajtból készíthetünk ízesített változatot pl: sima sósat vagy lila hagymás, köményes,chilis,fokhagymás,snidlinges...
Zöld fűszeres:bazsalikomos,provanszi, kapros...( friss vagy szárított fűszer). Ezek úgy készülnek, hogy a kész leszűrt túróba,keverünk: fűszert,sót,majd préseljük.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.