Az alap piskótatészta: 3 alapvető hozzávalója a tojás, és a cukor és a liszt, ezek aránya 1:1:1, azaz 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt..
Sajnos nincs kész piskotáról fotóm, de hamarosan pótolom.
Én amit a piskótáról tudok: piskótatészta titka a habkönnyű állag. Ennek lényeges eleme, a tésztába kerülő levegő. Ettől lesz könnyű.Ez a tojássárgája keverésekor és a tojásfehérje kemény habbá verésekor kerül a tésztába, Szóval nem keverem-kavarom, hanem szinte beleforgatom egy spatulával. A sütő ajtaját ne nyitogassuk, mert a piskóta huzatot kap, „megfázik” és összeesik. A sütési idő első 15-20 percében ne nyissuk ki az ajtót. Ügyelj rá , hogy a tojás ne legyen teljesen hideg,Ugyancsak a tészta könnyedségét fokozza, ha a szárazanyagot – lisztet, porcukrot, esetleg kakaót – átszitáljuk, és így kerül a tésztába.Ha elkészült a nyers tészta, akkor ne hagyjuk állni mert ilyenkor a levegő elillan belőle, és a tészta összeesik . Rögtön borítsuk a tepsibe, tortaformába.Ha megsült a piskóta, akkor ne vegyük ki rögtön a sütőből, hanem félig nyitott sütőajtó mellett hagyjuk pihenni 15-20 percig. Csak ezután vegyük ki, és tegyük sütőrácsra vagy rostélyra, hogy a tésztát minden oldalról érje levegő, így nem válik nedvessé, ragacsossá egyik oldala sem. Ha tortalapot sütöttünk, és a teteje mégis felpúposodott, akkor fordítsuk meg a tortaformát, és így hűtsük ki a tésztát. Így a tészta alja – ami biztosan sima – került felülre.kész tésztát helyezzük egy tiszta, nedves konyharuhára még melegen, óvatosan tekerjük fel sütőpapírral együtt. A sütőpapír magába szívja a hőtől keletkező nedvességet, így a tészta nem ázik el. A feltekerést ismételjük meg kétszer, háromszor, majd a tésztát összetekerve hagyjuk kihűlni. Így ha kihűlve megtöltjük, akkor sem fog eltörni.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.