A süteményeket azért vonják be csokoládéval, mert így szebben néznek ki, finomabbak, és mert a máz véd a kiszáradástól.
Csokoládé-tortabevonó: ez a legegyszerűbb megoldás. 100 és 200 g-os táblákban készen kapható, csokoládéból, cukorból és növényi zsiradékból áll. Ha pontosan betart juk a használati utasítást, szépen fénylő mázat kapunk. Csokoládé-máz: saját magunk készíthetjük 125 g étcsokoládéból vagy tortabevonóból. Kis darabokra törjük, és forró vízfürdőben addig keverjük, amíg megolvad. 150 gátszitált porcukrot, 3 evőkanál vizet és 1 evőkanál vajat adunk hozzá és elkeverjük. Kivesszük a vízfürdőből, és addig keverjük, amíg kissé besűrűsödik.
Couverture: ez a francia szó egyszerűen bevonatot jelent. Kakaóból, kakaóvajból és cukorból áll. Keserű, fél keserű és tejbevonó fajtája néhány helyen már nálunk is kapható. Egy tortához kb. 200 g-ra van szükség. Feldaraboljuk, és forró vízfürdőben addig keverjük, amíg felolvad. Kivesszük, és hűtés közben addig keverjük, amíg majdnem teljesen visszakeményedik. Ezután 40 oC-os meleg vízfürdőben lassan, állandó keverés közben újra felmelegítjük 32 oC-ra. Ilyenkor a sütőlapátot vékonyan befedi, ahogyan azt a fénykép mutatja. Ez a módszer egy kissé körülményes, de így lesz a legjobb az íze.
A sütemény bevonása:
A morzsákat ecsettel alaposan leszedjük, leütögetjük vagy eltávolítjuk, hogy ne kerüljenek a mázba.
A porhanyós süteménytelőzőleg kenjünk be sárgabarackmázzal, hagyjuk kicsit megszáradni, hogy egyenletes felületet kapjunk. A sárgabarackmáz: 100 g sárgabaracklekvárt 60 g cukorral, 1 evőkanál citromlével és 4 evőkanál vízzel felfőzünk, finom szűrőn átnyomjuk, és addig főzzük, amíg 213-ára besűrűsödik.
Az aprósüteménytvillára helyezzük, a bonbont fondü villára szúrjuk. A mázba merítjük, lecsepegtetjük, és rácsra helyezzük.
A nagyobb süteményeket leöntjük a mázzal. Meleg, száraz lapáttal elkenjük és elsimítjuk.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.