Étrendünkben egyre nagyobb tért hódítanak a rostonsültek, mert gyorsan elkészíthetők, kevés zsírt tartalmaznak, azonkívül ízletesebbek is mint az olajban sült húsok.
A jó rostonsült készítésekor azonban néhány szabályt feltétlenül be kell tartanunk.
1./ Sütésre csak jó minőségű húst használjunk. Az inas, mócsingos húsból soha nem lesz jó rostonsült.
2./ A húst sütés előtt vékonyan kenjük be olajjal.
3./ Ha nincs külön rostsütőnk, a sütést mindig előmelegített, forró sütőben végezzük, és a rostély alá tegyünk egy tepsit, hogy felfogja az esetleg lecsepegő húslevet vagy zsiradékot.
4./ A roston sülő húsba villát soha ne szúrjunk, mert akkor érétkes nedve kifolyik, csak húslapáttal forgassuk a húst.
5./ A hús akkor sült meg teljesen, ha a lapáttal megnyomva már nem ruganyos. Ha rugalmasnak érezzük, akkor a belseje még rózsaszín, ha pedig nyomásra puha, akkor belül még véres.
6./ A rostonsülteket csak fogyasztás előtt szabad megsózni.
7./ A rostot (rostsütőt) használat után gondosan meg kell mosni, tisztítani, mert a következő használatkor az esetleg rajta maradt zsiradék égett szaga elronthatja a hús ízét.
8./ Roston süthetünk sertéskarajt, tarját vagy sertéscombszeletet, marhabélszínt, csirkét, esetleg kemény húsú halat.
A rostonsült húsokhoz adjunk savanyúságot, salátát. Ezeket mindig előre készítsük el, hogy a kisült húst azonnal tálalhassuk.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.