Egy légmentesen lezárható műanyag tálban állítsuk össze a kelt tésztát. Közepesen lágyra dagasztjuk, majd zárjuk le fedővel és egy melegvizes tálba helyezzük. Az élesztő megkeleszti a tésztát annyira, hogy az felnyomja a fedőt, a tészta kész és könnyű, mint a hab.
Kelt tésztát finom lisztből készítsünk, s enyhén sütött sütőben süssük.
Az élesztő mindig friss legyen, s enyhén cukrozott tejben futtassuk fel. Legalkalmasabb erre egy bögre. A lisztet csak néhány perccel később adjuk hozzá, s lefedve megvárjuk, míg kovászunk a bögre karimáját elérte.
A torta, a kalács tésztáját finom lisztből keverjük.
Az omlós tészta, melyet több vajjal és tojással készítünk, finom, könnyű lesz, ha a liszt egy része rizs vagy burgonyaliszt.
Minden tésztába összeállításkor tegyünk egy csipet sót.
A vajastésztát forró sütőbe tegyük. A linzert, a piskótát enyhén fűtött sütőbe.
Egyenletesen kel meg a torta, ha a formát csak alul vajazzuk meg, és az oldalát nem.
A piskótában az együtt sütött cseresznye, meggy, mazsola, csokoládé nem száll le a sütemény aljára, ha a gyümölcsöt előbb lisztbe forgatjuk.
A tortamáz jobba tapad a tésztához, ha a tortát előbb enyhén belisztezzük.
Sütemények tetejét megkenhetjük pirított cukor felfőzött, majd kihűlt oldatával. Előnye: szép fényt kap tőle a tészta. Ezt a kollernak nevezett oldatot előbb is elkészíthetjük, kis üvegben gondosan lezárva sokáig eltarthatjuk.
A piskótalapot, ha jól kisavart, vizes szalvétára borítjuk, rövid idő múlva könnyen felcsavarhatjuk roládnak.
A készen vett tortalapot laponként cukros tejjel locsoljuk meg és csak másnap kenjük rá a krémet.a
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.