Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 május 19 hétfő Ivó, Milán névnapja

Főoldal » Praktikák » Alapanyag előkészítési tanácsok » Értékes hüvelyesek előkészítése főzéshez

Értékes hüvelyesek előkészítése főzéshez
Értékes hüvelyesek előkészítése főzéshez

Egyes hüvelyeseket kifejtve is vásárolhatunk. így azonban drágábbak ezért a szezonban érdemes töb­betvásárolni belőlük, kifejteni, és faj­tájuknak megfelelően üvegben vagy mélyhűtőbentárolni. Mivel a hüvelye­sek szétfőnek, különböző püréket vagyKrémes leveseket főzhetünk. A hüvelyesek rendszeres fogyasztása hozzátartozik az egészsé­ges étrendhez, mivel magas a kemé­nyítőés fehérjetartalmuk. Gabonafélékkel,mint például kukoricával vagy rizzsel kombinálva vegetáriánusok­nak ajánlhatók.

 

A lencselegtöbb fajtája barna, ezek íze intenzívebb, míg a vörös lencséé gyengébb.

A borsókét fajtáját ismerjük. A cu­korborsó apróbb szemű, édesebb és gyorsabban fövő fajta, a velőborsóna­gyobbszemű, és hosszabb főzési időt igényel

A csicseriborsó szabálytalan formájú, kicsit nagyobb, mint a többi, ízében, állagában inkább a mogyoróra em­lékeztet.

A babnakszámtalan fajtáját és formá­ját ismerjük és használjuk a főzéshez. Az oválistói a vese alakúig, a fehértől a feketéig, a gyengébb ízűtől az egé­szen erőteljes ízűig terjed a skála.

A beáztatásta legtöbb hüvelyesféle főzésénél ajánljuk, mivel jelentősen lerövidíti a főzési időt. A főzést meg­előző este kétszeres mennyiségű víz­be áztassuk be a szükséges mennyi­séget. A bab vagy a lencse dagadá­sát gyorsítjuk, ha lassan főzzük fel. Utána 1 órát pihentessük.

A vörös lencse párolásacsak 20 per­cet igényel, míg a barnáé kb. 40 per­cet. A bab főzésénél 1-2 óra idővel számoljunk, attól függően, hogy kemé­nyebbre vagy puhábbra főtten szeret­jük. Ha kuktában főzzük, kb. a fele fő­zési idővel kell számolni.

A hüvelyeseket célszerű egy éven belül felhasználni, mert különben nagyon kiszáradnak, és főzés kor könnyen szétesnek, még mielőtt megpuhulnának.

Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*