Élelmiszerek az egészségmegőrzésben.
Ajánlások az egészségvédő táplálkozáshoz és életmódhoz.
-Táplálkozzunk változatosan.
-Kerüljük a túlzott zsírfogyasztást!
-Kerüljük a túlzott sózást!
-Kerüljük a cukrok és édességek túlzott élvezetét!
-Igyunk naponta fél liter tejet!
-Naponta többször, rendszeresen együnk gyümölcsöt, zöldség- és főzelékfélét!
-Együnk gyakran barna kenyeret!
-Egyszerre keveset együnk, de étkezzünk gyakran, négyszer-ötször naponta!
-Szomjúság ellen legjobb ital a víz! Alkoholt csak ritkán és keveset igyunk!
-Ne dohányozzunk!
-Mozogjunk rendszeresen!
Előzzük meg az elhízást, törekedjünk az ideális testtömeg elérésére, illetve megtartására!
Magasság (cm)...........................................................................�Ideális testtömeg (kg9)
.................................................................................................Férfi...................�...Nő
145..................................................................................................................�..42-53
150.....................................................................................................................�43-55
155....................................................................................................................�.44-58
160...........................................................................................52-65....................48-61
165...........................................................................................55-68....................50-65
170...........................................................................................58-73....................53-67
175...........................................................................................61-76....................57-71
180...........................................................................................65-80
185...........................................................................................63-85
190...........................................................................................73-90
Törekedjünk a változatos és arányos élelmiszerfogyasztásra.
-Zsiradékok: 60-100 g/nap (energiaforrás, vitaminok, sejtalkotók)
-Hústermékek: 150-200 g/nap (fehérje utánpótlása, vitaminellátás, energiaforrás, ásványi anyag forrás /vas/
-Tejtermékek: 350-650 g/nap (fehérje, zsír és szénhidrát, energiaforrás, vitaminforrás, ásványi anyag pótlás /kalcium/
-Gyümölcs és zöldségtermékek: 400-500g/nap (élelmi rostok szolgáltatása, ásványi anyagok és mikroelemek forrása, vitaminok biztosítása, egészségvédő anyagok biztosítása a szervezet számára)
-Gabonaalapú termékek: 400-500 g/nap (legfontosabb energiaforrás, a szükséges rost, gazdag ásványi anyagforrás, vitaminforrás)
Napi élelmiszerfogyasztás ajánlott százalékos megoszlása.
A különböző élelmiszerek változatos fogyasztásával a teljes energia, és tápanyagszükséglet fedezhető.
Ajánlott napi tápanyag bevitel táblázata:
Ásványi anyagok:
-Kalcium............�(mg)...................�800
-Foszfor............�..(mg)...................�600
-Kálium............�..(mg).................�3500
-Vas...................�.(mg)...................�..15
-Cink.....................(mg)..�.................9-10
-Réz...................�(mg)....�.............�1,4
-Szelén............��(qg).....................60-75
-Jód.....................(qg)...................�.150
Vitaminok:
A-vitamin............�(qg)............�800-1000
B1 vitamin..............(mg).............1,10-1,40
B2 vitamin..............(mg)............�1,5-1,8
Niacin ekv..............(mg)............�.15-18
B6 vitamin..............(mg)............�.2-2,2
Folsav...................�(qg)............��200
B12 vitamin.............(qg).....................2
C-vitamin............�.(mg)............��60
E vitamin�..(tokoferol ekv.mg).....�.12
Köszönjük a Földművelésügyi Minisztérium (AMC) segítségét.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.