Az értékes tápanyagok túlnyomórészt a zöldségek külső rétegében és a csírában találhatók. Ügyeljünk arra, hogy a magok ellenőrzött termesztési helyről származzanak, szakszerűen tisztítva és ne legyenek hő kezeltek
Csoda a csírában
Ha magot csíráztatunk, 12-24 óra alatt megkétszereződik benne a B1, B2 és B12 vitamin. A karotin tartalom 190%-ra, az E vitamintartalom 116%-ra nő.
Természetes konzerv
Az egész magokat a héjuk jól védi, így egy évig vagy tovább is eltarthatóak anélkül, hogy tápértékükből és csírázó képességükből veszítenének. Tároljuk szellős és száraz csomagolásban, a nagyobb mennyiségeket néhány naponként alaposan keverjük át, nehogy megtámadják a kártevők.
Elkészítése:
Egy poharat negyedéig megtöltünk maggal, a feléig felöntjük hideg vízzel. A pohár száját durva szövésű kendővel lekötjük, világos, de nem napos helyre tesszük. Másnap leöntjük
róla a vizet, ezután naponta kétszer átöblítjük és jól lecsöpögtetjük. Akkor kész, ha a magokat könnyen szét lehet nyomni és lehet látni a kis csírát. Mungóbabot hűvösben, sötétben is csíráztathatunk, amíg a csírák 8 cm-esek nem lesznek.
Energia-müzli:
3-3 evőkanál búza, zab és mungóbab csírát összekeverünk 2 evőkanál beáztatott mazsolával, 2 narancs húsával, 2 evőkanál citromlében megforgatott 2-2 banánnal és hámozatlan almával, 200 g kimagozott szőlővel, 4 evőkanál pirított mandula- vagy mogyoróforgáccsal. 2 doboz tejszínes joghurtot 4 evőkanál tejszínnel krémesre verünk és a tetejére öntjük.
Saláta lencsecsírával:
100 9 lencsecsírát 100 g kockára vágott paradicsomhússal, 100 9 galambbegysalátával és 2 nyolcadokba vágott kemény tojással összekeverünk. Az öntetet 1 evőkanál sűrű alma léből, 2-2 evőkanál dió- és szezám olajból, 1 evőkanál almaecetből, 1 teáskanál borecetből kevés sóval készítjük.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.