Az Indiában őshonos Piper negrum évelő kúszónövény, melynek a fürtökben termő, bogyós termését fogyasztjuk. A bors érettségi állapotától és feldolgozásától függően lehet fekete, fehér vagy zöld bors.
A legnépszerűbb és legismertebb fűszer a világon. Íze csípős, illata jellegzetes. Levesek, húsételek, halételek, pácok, öntetek fűszere, a legtöbb fűszerkeverék alkotó eleme. Egyben és őrölve is fogyasztjuk
A bors és más távol keleti fűszerek iránti kereslet, valamint, az iszlám terjeszkedése miatt lezárt kereskedelmi útvonalak, indították útjára a nagy felfedezések korát. Kolombusz, hasonló céllal vezette hajóit nyugatra, és fedezte fel az amerikai kontinenst. A kereskedelmi útvonalak feletti ellenőrzés hatalmas gazdagságot biztosított az, azt birtokló országoknak és kereskedőknek. A középkorban a bors, szerecsendió és szegfűszeg értéke, magasabb volt az aranyénál. Számos alkalommal az adásvételnél az ellenértéket, vagy a bérleti díjak mértékét, borsban állapították meg, hiszen a bors értéke stabilabb volt, mint a pénznek.
Az alig érett bogyókat a napon szárítják, erjesztik, így nyerik el végleges fekete színüket és ráncos felületüket.
Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.
Az itt kezelt adatok bármilyen felhasználására az 1992. évi LXII tv ide vonatkozó rendelkezései az irányadóak, illetve a 1996 LVII. tv.: A tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló 6§.