Főoldal Bejelentkezés Regisztráció

Receptabc.hu

2025 április 2 szerda Áron, Ferenc névnapja

Főoldal » Omlós almás pite

felvitel dátuma: 2013-09-27 23:18:15       mai nézettség: 2       nézettség: 1824
részletes recept
Omlós almás pite
Hozzávalók 12 személyre:

500 g liszt

150 g zsír

1 egész tojás

2 evőkanál tejföl

100 g cukor

1 tasak sütőpor (8-10 g)

1 tasak vaníliás cukor

kevés langyos víz (ha netán a tészta igényli)

fahéj (ízlés szerint)

néhány evőkanál gríz

néhány evőkanál kristálycukor a tészta (és a reszelt alma) megszórásához

ALMA 1,5 - 2 kg, kicsumázva, héjával együtt

Előkészületi idő: 60 perc

Sütési idő: 45 perc

Elkészítés:

AZ ALMA:

1.Variáns: Megszórjuk a nagylyukú reszelőn héjastól lereszelt almát ízlés szerint cukorral és félretesszük amíg levet ereszt, majd kinyomkodjuk, de nem éppen teljesen, a fölösleges levet. A tepsibe elosztott almát megszórjuk fahéjjal.

2.Variáns: Nagylyukú reszelőn héjastól lereszeljük vagy vékonyan felszeleteljük az almát és félretesszük amíg elkészül a tészta. Aztán kinyomkodjuk/leöntjük a fölösleges levet.

Az alma felét elosztjuk az alsó tésztalapon, megszórjuk kevés cukorral és fahéjjal.

Rátesszük a maradék almát és megint megszórjuk kevés cukorral és fahéjjal.

Rátesszük a felső tésztalapot és tovább úgy járunk el ahogy lentebb írja.

 

A TÉSZTA:

Amíg az alma pihen, a lisztet összedörzsöljük a szobahőmérsékletű zsírral, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót (tojás, tejföl, cukor, sütőpor, vaniliás cukor, esetleg víz) és gyúrjuk, amíg sima tésztát kapunk. Ha ezután mindjárt nyújtjuk a tésztát, akkor nem kell hűtőbe tenni.

Két részre osztjuk a tésztát és kinyújtjuk.

Tepsibe helyezzük az egyik lapot, megszórjuk néhány evőkanál grízzel és rátesszük az almát (1 vagy 2-es variáns).

Rátesszük a második lapot és kicsit lenyomkodjuk. Megszúrkáljuk itt-ott egy villával.

Mielőtt a pitét a sütőbe tesszük megszórjuk néhány evőkanál kristálycukrral a tetején.

Előmelegített sütőben 45-60 percig sütjük (sütőtől függ), az első 10 percben magasabb, majd közepes lángon. Ellenőrizzük, hogy ne égjen meg a teteje.

Anyukám ezt a tésztát használja az almás, túrós, mákos, tökös pitéhez is.

Szakács: Dia


Hozzászólások/vélemények/üzenetek:
Még senki nem értékelte ezt a receptet, legyen Ön az első!
Értékelés: - nem muszáj értékelnie a receptet -
 
Hirdetések


keresőszavak: bio termék, gluténmentes termék, fűszerek, dekor termék, fémdobozos termék, konyhai eszközök

 


Sütés / főzés tudományát, ötletét örökítse meg, helyezze el receptjeit.
Recept mellé fotó.
Vegyen részt folyamatos havi díjazáson.
Itt könnyen megtanul főzni.

Kövess minket a facebookon
Hírlevél feliratkozás
*
*